Bungee jumping nasıl öğrenilir?

Atlayış sırasında korkulacak bir şey bulunmaz. Kişi sağlıklı olduğu halde bu atlayışı sağlıklı halde gerçekleştirebilir. Hayli eğlenc...

 

Öncelikle Güney Pasifik'te yer bulan, Pentecoasts adalar grubunda yaşayan yerlilerin erkekliğe geçiş törenleri olarak başlayan bungee jumping bu günlerde modern spor dallarının başını çeker. 

Atlayış sırasında korkulacak bir şey bulunmaz. Kişi sağlıklı olduğu halde bu atlayışı sağlıklı halde gerçekleştirebilir. Hayli eğlenceli olan bu sporu öğrenmek için yalnızca biraz cesaret yeterli olabilecektir. Güvenli teçhizat malzemeleri ve münasip platform ile herkesin bu sporu öğrenmesi mümkündür. Uzmanlarca sağlıklı kişinin bu sporu yapması bütünüyle tehlikesiz bulunmuştur. O sebep ile bungee jumping yapmak isteyenler internetten araştırdıkları münasip platformlar için başvuru yapabilir. Bu sporu yağışlı olmayan havalarda yapmak önerilmektedir. Ek olarak karlı havalarda sporu negatif etkileyebilir. 

Bungee jumping öğrenmek hayli basittir. Sporu yapacak kişiyi hazırlayan öğreticinin kurallarına uymak yeterlidir. Görevli atlayış yapacak kişiye münasip elbiselerini giydirir. Malzemeler tam teçhizatlı bir biçimde takılır. Sonra münasip platformda vinç ile kişi yukarı çekilerek ortam hazırlanır. Vinç vesilesiyle averaj 50 metre yüksekliğe çekilen atlayıcı, yukarıda da son kontrollerinin yapılmasının sonrasında boşluğa kendisini bırakır. Atladıktan sonra zemine doğru yaklaşan atlayıcının ipleri esner ve averaj 70 metre kadar yukarı geri çıkar. Toplamda 3-4 kez sürecek esneme prosesi devam eder. Hareketi tamamlayan atlayıcı ipler güzelce esnedikten sonra platforma geri indirilir ve kontrolleri yapılmaktadır.

 

Bu sporu yapmak isteyenler genellikle adrenalini yüksek bir macera arayışında olanlar veyahut bir çeşit meydan okuma isteği olanlar olarak görülebilmektedir. Bungee jumping için belli bir yaş sınırı bulunmaz. Fakat bazı rahatsızlıkları olan kişilere de tavsiye edilmez. Bunların başında epilepsi hastaları, hamile kadınlar, yüksek tansiyon hastaları, alkol yahut uyuşturucu kullananlar, psikolojik rahatsızlıkları bulunan kişiler, ortopedik ve nörolojik rahatsızlığı olanlar gelir. Bungee jumping bu konuda katı kuralları barındırır. Ayrıca 2 şahit ile yazılı ve sözlü beyan alınır. Çünkü bu spor eğlenceli olduğu kadar sağlıklı olmak açısından sıkıntısı olanlar açısından tehlikelidir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Nasıl aikidocu olunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?