Bozuk para nasıl sayılır?
:...
Bozuk paralarınızı biriktirmek kenara para atmak için güzel yöntem olabilir. Lakin bir poşet bozuk parayı harcaması zordur ve bankalar parayı yalnızca gruplanmışsa kabul ederler. Paraları saymak için otomatik para sayıcı kullanarak paraları slotlara ayırtarak ayrıca bazen para sargılarına otomatik sardırarak sayabilirsiniz. Paralarınızı elde saymayı tercih ediyorsanız yazımızı okuyup bir sargıda ne kadar para olması gerektiğini öğrenmelisiniz.
Kağıt
Kalem
Para bantı
Talimatlar
:
Saymak istediğiniz paraları bir masanın üstü gibi düz yüzeye yayın. Yüzeyin üstüne yayarken dikkatli olun yoksa bozuk paralarınızdan birazını kaybedebilirsiniz.
Paralarınızı tiplerine göre bölümlere ayırın. Örnek verilecek olursa; 10 kuruşları bir bölüme, 25 kuruşları bir bölüme, 50 kuruş ve 1 liraları başka bir bölüme alın. Bu işlemi daha hızlı yapmak için paraları şimdlik saymayın.
Bozuklukları gruplayın. Belli sayıda bozukluğa ulaştıktan sonra başka bir grup oluşturun. Bir grupta 10 adet 10 kuruş, 20 adet 50 kuruş gibi seçenekler oluşturun.
Her grubu para bantıyla sarın ve kenara ayırın. Bankanızdan veyahut bir ofis mağazasından alacağınız plastik yahut kağıt sargıları da kullanabilirsiniz.
Her bozukluk tipi için kaç gruba sahip olduğunuzu sayın. Bu bilgiyi bir kağıda yazın. Örn; 3 grup 50 kuruş.
Grupların değerini toplayın ve lira olarak hesaplayın. Örn; Bir grup 10 kuruş 1 lira, Bir grup 50 kuruş 5 lira gibi. Her grubun değerini kağıda yazın.
Bütün bozuk paranızın değerini toplayın. Örn; eğer 25 kuruşlardan 30 liranız, 10 kuruşlardan 10 liranız, 50 kuruşlardan 4 liranız var ise 44 liranız var demektir.
Cebinizde olan bozuk paraları da elinizdeki gruplara ekleyin. Eğer cebinizde 1 lira var ise toplamda 45 liranız var demektir.
İpucu ve Uyarılar
Eğer kaç bozukluğa sahip olduğunuzu da öğrenmek istiyor iseniz bu sayıyı da bozuklukların ederinin yanına yazın. Örn; 50 kuruşlar durumunda 30 liraya sahip olduğunuzu yazmak yerine 60 adet 50 kuruşunuz olduğunu yazabilirsiniz.
Malzemeler
: