Deniz kestanesi batması ve tedavisi

Denizkestanesi iğnelerini çıkarabilmek için iki yönteme başvurulabilir....

 

Denizkestanesi batması, haziran ve ağustos ayları arasında, tatilini deniz kenarında geçiren nerdeyse her bireyin başına gelebilecek acı veren bir durumdur. Tedavisi bazı stabil metodlarla kolaylıkla yapılabilmektedir. Her şeyden önce, denize girilen yerde deniz kestanesi olup olmadığı, o çevreyi bilen insanlara sorulabilir. Yüzerken deniz altı kontrol edilebilmektedir ve ayrıca zaman zaman, kayalıklı yahut çakıllı sahillerde koruyucu deniz ayakkabısı giyilebilir.

Denizkestanesi iğneleri vücuttan nasıl çıkarılır?

Denizkestanesi iğnelerini çıkarabilmek için iki yönteme başvurulabilir.

Denizkestanesi batması halinde, iğnelerin battığı kısma dokunmadan, ayağa batmışsa üstüne basmadan kıyıya çıkmak gerekmektedir. İğneler toksit madde içerdiğinden ötürü iğnelerin batmış olduğu bölüm, iğneler çıksın diye sıkılmamalı, basınç uygulanmamalı ve mutlaka, yılan sokmasında yapıldığı gibi emerek iğneleri çıkarmaya çalışılmamalıdır.

Yanımızda cımbız var ise, cımbız yardımıyla gözüken iğneleri dikkatli biçimde çekip çıkarabiliriz. Cımbız yardımıyla çıkarılamayan iğneler içinse, kestanenin batmış olduğu bölgeyi sabunlu suyla yıkayabiliriz. Daha sonrasında bölüme ılık yahut hafif sıcak bir suyla ıslatılmış bir bezle sarabiliriz. Böylelikle kestanenin iğnelerinin toksit etkisini azaltmış oluruz.

Denizkestanesinin iğneleri zehirli midir?

 

Deniz kestanesinin iğneleri, diğer deniz canlılarında olduğu gibi toksit maddeler içerir ve vücut dokusunda kaldığı sürece de vücudumuza toksit yaymaktadır. Korkutucu derece de bir zehre sahip olmasa da iğneleri dikkatli biçimde çıkarmakta yarar vardır.

İğnelerin batmış olduğu bölümde, gözle görülebilen iğneler, hiçbir biçimde basınç uygulamadan, ilk maddedeki şartlar göz önünde bulundurularak bir cımbız yardımıyla temizlenmelidir. Bölüm temizlenince, doku içinde gözle görülebilen ya da görülemeyen iğnelerin çıkması için zeytinyağı kullanılabilmektedir. Zeytinyağı ile ıslatılmış bir bezi, kestanenin batmış olduğu bölüme sarıp bekleyebiliriz. İğnelerin bazılarının yavaşçacık dışarı çıktığını göreceksiniz. Zeytinyağı, deniz kestanesi batması ve tedavisinin gerektiği hallerde en tavsiye edilen yöntemlerden biridir.

Denizkestanesi batması, çok rahatsız edici bir hal olsa bile tedavisini biliyor olmak kişinin içini rahatlatır. Belirtilmiş yöntemler dışına çıkıp, batan bölümde kesikler açarak iğneleri çıkarmaya çalışmak istenmeyen hallere yol açabilir. İğnelerin battığı bölümde enfeksiyon oluşmuşsa, bir sağlık kuruluşundan veyahut bir eczaneden yardım almak gerekmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Sinüzit nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?