Bebeklerin gelişimi nasıl olur?

Kızlar ve erkekler değişik büyüme hızı ve tarzı nedeni ile değişik persentil değerleriyle değerlendirilir. Süt çocuğu 6. aya kadar av...

 

Büyüme ve gelişmeleri hızlı olan bebekler için ortalamanın biraz altında veyahut üzerindeki boy ve kilo değerleri normal kabul edilir. Bundan dolayı belli bir standarta göre değerlendirmek doğru değildir. Boy ve kilo değerlerine bakılırken anne ve babanın fiziki özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Genetik, cinsiyet, beslenme, fiziki aktivite, sağlık problemleri, çevre ve hormonlar çocuğun boy ve kilosunu etkilemektedir.

Boy Gelişimi

Kızlar ve erkekler değişik büyüme hızı ve tarzı nedeni ile değişik persentil değerleriyle değerlendirilir. Süt çocuğu 6. aya kadar averaj 2,5-3 cm, ikinci 6 ayda ise ayda 1,5 cm kadar uzar. 1 yaşındaki bir çocuğun boyu averaj 75 cm, 2 yaşındaki bir çocuğun boyu ise takriben 80 cm civarındadır. 2-6 yaşları arasında ise büyüme daha yavaş olur.

Zamanında doğan bir çocuğun boy uzunluğu takriben 50 cm olur. Kız çocukları bu boy ortalamasının birazcık daha altında kalabilir. Bebeklerin boy uzunlukları 6-12 aylıkken başlar ve genetik yapılarına göre olması gerekli olan persentil değerlerine yaklaşırlar.

Kilo Gelişimi

Vücut ağırlığı bebeğimizin gelişip gelişmediğini gösteren önemli bulunan bir veridir. Zamanında doğan bir bebeğimizin kilosu takriben 3-3,5 kg ağırlığında olur. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebek, su kaybı ve vücudundaki şişliklerin gitmesiyle doğum ağırlığının takriben 200-300 gramını kaybeder. Bebek, doğumundan takriben 10 gün sonra doğum ağırlığına ulaşır. Bundan sonra ağırlığı beslenmesiyle doğru orantılı olarak artar. O neden ile bebekler belli aralıklar ile tartılır ve boyu ölçülür.

 

Bebeklerin boy ve kilosu düzenli bir şekilde doktor tarafından kontrol edilmelidir. Averaj değerler göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Boy ve kilo değerleri her ülkeye göre değişkenlik göstermekle beraber her çocuğun da değişik büyüme potansiyeli vardır. Şu nedenle tek bir ölçüm değeri olamaz. Boy ve kilo oranları; averaj büyüme değerlerine (persentil değerlerine) bakılarak değerlendirilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Ana kucağı ne işe yarar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?