Bebeklerde kabızlık nasıl geçer?

Kabızlık herkes için sıkıntılı bir durumdur. Peki ya konuşamayan, derdini anlatamatan bebekler için bu olumsuzluğun iki kat etki yara...

 

Beslenmenin dengeli olması, sıvı gıdaların düzenli tüketimi büyük küçük her bireyin sindirim ve bağırsak sisteminin düzenli işlemesi için şart olan ilk basamktır. Bu halin tersi olması bağırsakhareketlerinin azalmasına ve kabızlıklara neden olur.

Kabız olan bir bebekte hangi durumlar gözlenir?

Bebek kakasını yapmaktan korkuyor, panikliyorsa kabızlığın işaretidir.

Bebeğimizin yaptığı kaka sert ve kuruysa kabız olduğunu söylemek mümkündür.

Bebek kakasını yapıyorken kızarıyor ve zorlanıyor ayrıca ağlıyorsa kabızlıktan kaynaklı olabilir.

Bunlarla birlikte bebeğimizin karın bölümünde şişlik ve gaz var ise kabız olduğu söylenebilir.

Bir bebek 48 saattir kakasını yapmıyorsa bu hal kabızlık belirtisi olabilir.

Kabızlık herkes için sıkıntılı bir durumdur. Peki ya konuşamayan, derdini anlatamatan bebekler için bu olumsuzluğun iki kat etki yaratması kaçınılmazdır. Bebeklerdeki kabızlığın tedavisi öncesinde bu halin netleştirilmesi, bebeğimizin kabız olduğunun kesinleşmesi gerekmektedir.

Bebeklerde kabızlık tedavisi için neler yapılmalı?

Bu zaman zarfında bebeğe bolca sıvı gıdalar ve sıvı gıdalara takviye olarak su verilmeli. Ihlamur da çok etkili ve yararlı içecektir.

Bebeğimizin kabızlığı durumunda bir doktora başvurulmalı. Doktor bebeğinizi muayene ettikten sonra ona münasip vitaminler verecektir. Bu vitaminler vesilesiyle bebeğimizin kabızlık durumu daha kolay geçmektedir.

 

Bebeğimizin uzun zaman devam eden kabızlığı var ise, bunun yanı sıra bebeğiniz devamlı uyku durumunda ve bir de sarılkısa bu hal bebekte kalıcı zeka geriliklerine neden olan bir hastalık işareti olabilir. Kesinlikle doktor tarafından takip edilmeli, gereken tedavi yöntemi en kısa bir zaman içerisinde uygulanmaya başlanmalıdır.

Bazı meyvelerin suyu kabızlığı rahatlatma özelliğine sahiptir. Bu meyvelerden biri kayısı, diğeri ise eriktir. Kayısı ve eriği kaynatarak bunlardan meyve suyu hazırlayabilir ve bebeğinize içirebilirsiniz.

Bebeğinizin kabızlığı ileri boyutlara ulaşmış ve uyguladığınız basit yöntemler sonuç vermemişse o zaman bebeğimizin makatından jel kıvamlı ilaçlar vasıtasıyla( lavmanlar ) kaka yapmasını desteklemelisiniz.

Bebeklerin kabızlıklarının kaynağı mama ise kabızlıkları geçene kadar yalnızca bebeğe az ölçüde mama verilmeli. Bu oran yalnızca bebeğimizin karnını doyuracak ölçüde olmalı.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Pişik ne zaman geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?