Elektrik-elektronik mühendisliği mezunları ne iş yapar?
Elektrik-Elektronik Mühendisliği kısmında ilk 3 yıl boyunca ortak dersler alınır ve daha sonrasında öğrenciler branşlarına ayrılır. E...
Sayısal puan türünden öğrenci alan bölgeler arasında yer bulan Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirmiş kişiler yurt içerisinde ve yurt dışında bir çok iş imkanına sahiptir. Çalışma alanı ve sahası da bunun ile bağlantılı olarak hayli kapsamlıdır.
Elektrik Alanında Uzmanlaşmak İsteyen Mühendislerin Çalışma Alanları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği kısmında ilk 3 yıl boyunca ortak dersler alınır ve daha sonrasında öğrenciler branşlarına ayrılır. Elektrik alanında uzmanlaşmak isteyen ve lisans eğitimi boyunca bu alana ilgi duyan kişiler, şehirlerdeki özel ya da resmi elektrik iletim ve dağıtım şirketlerinde mühendis olarak çalışabilir. Hatlar arasındaki elektrik gerilimini ve parçalarını, voltaj oranlarını kullanılan malzemeye göre düzenler. Buna ek olarak hassaten özel şirketlerde otomasyon ve yazılım firmalarında elektrik mühendisi olarak çalışma imkanına sahiptir. Otomobillerdeki navigasyon cihazlarının araçla beraber uyum içinde olması için bilgisayar mühendisleri ile işbirliği içinde çalışarak araç içi elektrik sistemini kurar.
Elektrik alanında çalışmak isteyen bölümünü bitirmiş kişiler, tramvay ve metro hatları gibi projelerin yaparken da özel şirketlere ya da devlet kurumlarına bağlı olarak koordinatörlük veyahut AR-GE alanında mühendis unvanı ile çalışabilir. Şehir trafo sistemi ile bağlantı kurarak ulaşım aracının ne kadarlık bir enerji ve elektriğe ihtiyaç duyduğunu tespit eder.
Elektronik Alanında Uzmanlaşmak İsteyen Mühendislerin Çalışma Alanları
Elektronik alanında uzmanlaşmak isteyen bireyler ise değişik alanlarda çalışırlar. Telekomünikasyon şirketleri, otomotiv sektörü, teknoloji sektörü gibi önemli alanlarda kalite kontrol mühendisliği alanı başta olmak üzere teknik personel olarak çalışmaları söz konusudur. GSM operatörlerinin 3G, 4G gibi teknolojilerini telefonların güçlerine göre düzenleyen elektrik düzenini bu bölümü bitirmiş olan mühendisler düzenler. Elektronik eşya alanında bilgisayar, cep telefonu, tablet ve saat gibi üretim yapan firmalarda da bu sistemlerin teknik düzenlemesini yapan kişiler bu bölümü bitirmiş olan mühendislerdir. İnovatif malzemeler ile beraber akım ve kısa devre sisteminin kurulmasını sağlamaktadır
Elektrik ve elektronik mühendisliği bir tam olarak değerlendiriğinde bu bölüm mezunu olan kişiler makine ve kimya alanında üretim yapan firmalarda, kontrol mühendisleri ile beraber çalışabilir. Fabrikaların üretimde kullandığı malzemelerin enerji potansiyelini ve elektrik arıza problemi yaşanmaması için düzeneklerini denetler. Bununla beraber uçak yapım firmalarında ve havaalanlarında denetim ve üretim kısımlarında elektrik mühendisleri gereken kontrolleri sağlamaktadır. Bu alanlarda oluşabilecek kısa devre ve elektrik arızaları ciddi problemlere yol açacağı için bölümü bitirmiş olan mühendisler teknik ekip desteği ile periyodik olarak inceleme yapar. Hata raporu ile ilgili bir çizelge tutar.