Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Bebeklerde alt temizliğine dikkat göstererek bu hastalığı büyük oranda önlemek mümkündür. Sık sık alt değişimi yapılmalı, ıslak mendi...

 

Bağırsaklarda yerleşmiş bakterilerin idrar yoluna bulaşarak vücutta yukarı doğru ilerlemesiyle meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde çok küçük olmaları sebebiyle saptanması zor olan bir hastalıktır. Belirtileri netleştirmek, diğer yaş gruplarına kıyasla güçtür.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğanda idrar yolu enfeksiyonuna ait belirtileri belirlemek çok zordur. O neden ile annenin bebeğini gözlemleyerek bazı saptamalarda bulunması hayli önemlidir.

Bunlarla birlikte bebekte ateş görülmesi bu hastalığın bulguları arasındadır.

Ateş değil de tam tersi olan düşük vücut ısısı da bu halin göstergesi kabul edilebilmektedir.

Bebeğimizin beslenmeyi reddetmesi veyahut beslenirken ağlaması, beslenmek istememesi idrar yolu enfeksiyonu bulunduğunun belirtisi sayılabilir.

Bebeğimizin beslenme sonrasında kusması da diğer bir belirti olarak kabul edilebilmektedir.

Bebekte hafif sarılık oluşması, idrar yolu enfeksiyonu olabileceğinin göstergesi oabilir.

Bazı bebeklerde ishal, kusma ve karın ağrısı aynı zamanda görülebilmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda belirtiler tümüyle farklıdır. O nedenle yaş grubuna göre belirtiler değerlendirilmelidir.

İshal, yenidoğanda idrar yolu enfeksiyonunun bir bulgusu olarak değerlendirilebilir.

Bebeklerde alt temizliğine dikkat göstererek bu hastalığı büyük oranda önlemek mümkündür. Sık sık alt değişimi yapılmalı, ıslak mendil veya pamukla silmek yerine su ile temizleme yöntemi tercih edilmelidir.

 

Yeni doğanlarda idrar yolu enfeksiyonuna bakıldığı zaman kız çocuklarda daha sık rastlandığı görülmektedir. Bunun temel sebebi üretranın kızlarda erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Yaş ilerledikçe kız çocukla erkek çocuk arasında görülme oranı arasındaki fark kapanmaya başlar. Erkek bebeklerde karşılaştığımız bu rahatsızlık daha fazla bakteri kökenli oluşur. İdrar yolu enfeksiyonlarının sünnetten sonra azaldığı gözlemlenmektedir.

İdrar yollarında böbrekler ile üretranın oluşturduğu kısmın takriben üçte biri steril özelliktedir. Bu sterilliğin oluşmasını sağlayan etkenler idrardaki serbest akış, vücut savunma düzeni ve boşaltımın normal seyrinde olmasıdır. Bu saydığımız etkenlerin herhangi birinde oluşan anormallik enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Diğer ifade ile vücudumuzun boşluğu enfeksiyonlar tarafından fark edilir ve anında kullanılmaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamilelikte ilaç kullanımı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?