Çocuklarda telefon kullanımının zararları
Bu hal en fazla da çocukları sevindirdi. Bu teknolojik aygıtlar çocukların elinde birer oyuncağa dönüştü. Anne babalar içerisinde esa...
Teknoloji çağını yaşıyoruz. O kadar hızla gelişiyor ve değişiyor ki teknoloji takip edebilmek gerçekten zor. Bilhassa telefon teknolojisindeki değişim ve gelişim baş döndürücü. Yalnızca birkaç yıl içinde telefon özelliğinin yanına eklenen teknolojiyle cebimizdeki bilgisayara dönüştü. Artık internete bağlanmak, mesajlaşmak, konuşmak, oyun oynamak gibi çokca şeyi tek bir telefon vesilesiyle yapabiliyoruz.
Bu hal en fazla da çocukları sevindirdi. Bu teknolojik aygıtlar çocukların elinde birer oyuncağa dönüştü. Anne babalar içerisinde esasen rahatlık oldu. Çocuğun eline telefonu vererek bir çeşit rahatlığa erdiler. Ama bu teknolojinin çocuklara vermiş olduğu zarardan birçoğu habersiz.
Telefonların çocuklara verdiği zararları şöyle sıralayabiliriz
Hamile kadınların da çok dikkati açık olmaları ve gerekmedikçe cep telefonundan uzak durmaları gerekiyor. Çünkü radyasyon embriyo gelişimini olumsuz etkiliyor ve düşük yapma riskini ciddi oranda arttırıyor.
Dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü: Yine gelişim çağında beyinleri radyasyondan etkilenen çocuklarda dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü görülüyor. Hassaten Rus bilim adamları yaptıkları deneylerle bu hali kanıtlamış durumdalar.
Bağışıklık sistemi: Maruz kalınan radyasyon çocukların bağışıklık sistemini ciddi şekilde etkiliyor. Bu halde özellikle lenfoma yani kan kanserine yakalanma riskini arttırıyor. Ek olarak bağışıklık sistemi zayıf düşen çocuklar sürekli hastalıklara yakalanıyorlar. Okul çağındaki çocuklar için okullarının devamlı aksaması ciddi sorun oluşturuyor.
Beyin tümörü: Malum cep telefonlarına gelen dalgalarda radyasyon var. Daha beyin gelişimini tamamlamamış çocuklar bu radyasyona maruz kaldıklarında beyin tümörü oluşma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Belki kısa vadede ortaya çıkmıyor ama gelişim sürecinde etkilenen beyin ileriki yaşlarda tümör oluşturma riskini fazlaca taşıyor.
Kısırlık: Hassaten erkek çocukların ileriki yaşlarında kısır olma riski çok yüksek. Cep telefonlarına gelen dalgalar sperm kalitesini düşürüyor.
Unutulmamalıdır ki, çocuk için marifet telefonda veya bilgisayarda bir oyunu nasıl oynadığı değildir. Belki çoğumuzun beceremediği teknolojiyi kullanma noktasından çok başarılılar. Ama bu hal övünülecek bir şey değil. Çünkü bir çocuk için aslolan diğer çocuklarla kurduğu iletişimdeki başarıdır. Birlikte oynadıkları oyunlarda kurallara uymayı öğrenmesi, karşısındaki çocukların haklarına saygı duymayı bilmesidir.