Yenidoğan bebeklerde uyku pozisyonları

Bebeklerin uyku pozisyonlarından biri de yan yatma pozisyonudur. Arkalarına ince bir yastık veya battaniye konularak sağa yahut sola ...

 

Bebekler her halleriyle masumluğun ifadesidir insanoğlu için. Duruşu, bakışı, gülüşü çok ama çok güzeldir. Uyku ise bu masumiyetin zirve noktasıdır.

Yan Pozisyon

Bebeklerin uyku pozisyonlarından biri de yan yatma pozisyonudur. Arkalarına ince bir yastık veya battaniye konularak sağa yahut sola döndürülerek yatırılırlar. Bebeğimizin kusmasından korkan annelerimizin tercih ettiği yatış pozisyonudur. Ama bebeğimizin 2. aydan sonra kendi kendine çok rahat dönebildiği düşünülürse nefes yollarını tıkama olasılığı çok yüksektir ve doğal olarak gece uykularında tehlikeli bir durumdur. Bebek bu pozisyonda yatırılıyorsa muhakkak kontrol edilmelidir.

Yüz üstü Pozisyon

Hassaten gazlı bebekler bu pozisyonda uyumayı çok severler. Karınları yatakla temas ettiği için kolaylıkla gaz çıkarıp rahat bir uyku uyuyabilirler. Fakat bebeğimizin nefes yollarının tıkanma ihtimali çok yüksektir. Ek olarak fazla baskıyla akciğerler zarar görebilir. Bütün bu nedenlerden ötürü günün içerisinde ara sıra yatırılarak bebeğimizin rahatlaması sağlanabilir. Fakat uzun zaman yatırılması tavsiye edilmez. Hassaten gece uykularında muhakkak bu pozisyonda yatırılmamalıdır.

Sırt üstü Pozisyon

Bebekler için en sağlıklı uyku pozisyonu sırt üstü pozisyondur. Bu, özel olarak gece uykusunda güvenlidir. Çoğu anne baba bebeğimizin kusmuğuyla tıkanıp boğulacağını düşündüğü için büyük korku duyar ve bebeğini bu pozisyonda yatırmayı tercih etmez. Fakat gözlendiğinde bebeğimizin yatmaktan en fazla keyif aldığı pozisyon budur. Bir de iki kolunu da yumuk olmuş elleriyle birlikte başının hizasına koyarak uyumaya bayılırlar.

 

Peki bebekler hangi pozisyonlarda uyur?

Yeni doğan diye adlandırılan ve doğumunun ilk 28 gününü kapsayan dönem başta olmak üzere bebekler uzun saatler boyunca uyur. İlk aylarda bebeğimizin gün içinde 18 saat uykuya ihtiyacı vardır. Daha sonraki zamanlarda bu saat dilimi periyodik aralıklar ile azalır.

Bebeklerin doğdukları andan başlayarak kusmak gibi bir problemleri vardır. Özelliklerde ilk günlerde bu hal bebekler için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle de devamlı kontrol edilmelidir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Bebeklere gaz masajı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?