Kundak yapmanın faydaları nelerdir?

Bebeklerin vücudunun üst ve alt kısmı sıkıca kundaklanmamalıdır. Hassaten kalça kısmının kundak bacakların arasından geçecek halde ve...

 

Son senelerde sıkıca kundaklanan bebeklerin ilerleyen yaşlarında bazı sağlık sorunlarıyla karşılaştığına ve kundaklamanın zararlı olduğuna inanılırdı. Lakin uzmanlar doğru bir biçimde kundaklanan bebeklerin gelişiminin daha sağlıklı olduğunu belirtmişlerdir.

Kundak Yapmanın Faydaları

Pamuklu battaniyelerle kundaklanan bebekler bilhassa kış mevsiminin etkili olduğu aylarda daha iyi ısınacağından üst solunum yolları hastalıkları riski azalır. Fakat haziran ile eylül ayları arasında kullanılan kundakların hafif ve ince malzemeden yapıldığına dikkat edilmeli, sıkça kundağın iç ısısı kontrol edilmeli, tersi durumunda bebek sıcaktan bunalabilir, terleyebilir.

Bebekler ellerini ve kollarını bilinçsizce hareket ettirirler. Bu hal hem uyanmalarına aynı zamanda kendilerine zarar vermelerine neden olabilir. Şu nedenle uyurken bebeği kundaklamak gayet faydalıdır. Fakat bebekler uyanıkken kundaktan çıkarılmalıdır, çünkü dünyayı ve kendi vücutlarını algılayabilmeleri için hareket etmeleri gerekmektedir.

Bebekler doğdukları andan başlayarak güven duygusuna ihtiyaç duyarlar. Kundak yapmak bebeğe kendini anne karnındaymış gibi hissettirir, güven içerisinde ve huzurlu uyumalarını sağlamaktadır.

Bebekler doğdukları andan 3-4 aylık olana kadar kundaklanabilir. Bebekler 3 ya da 4. gibi aylarda uyurken kendileri dönebilmeye başlar ve kundaklanan bebek beşiğinde dönemeyeceğinden rahat uyuyamaz. Kundaklanan bebekler muhakkak sırt üstü yatırılmalıdır, tersi halinde kundaklandıkları için dönemezler ve uyurken nefes alamayabilirler.

 

Araştırmalar kundaklanmayan bebeklerde uyurken yüzüstü dönerek nefes alamama ve dolaylı olarak ani ölüm riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Kundaklanan bebek sırt üstü yatırıldığında dönemeyeceğinden bu biçimde uyur ve uykusu da bölünmez.

Bebeklerin vücudunun üst ve alt kısmı sıkıca kundaklanmamalıdır. Hassaten kalça kısmının kundak bacakların arasından geçecek halde ve daha gevşek kundaklanması gerekmektedir. Böylece bebeğimizin ileriki yaşlarda karşılaşabileceği ortopedik problemlerden kaçınılabilir.

Doğru Kundaklama Nasıl Olmalıdır?

Pamuklu battaniye veya hazır satın alınan kundak üçgen biçiminde içe katlanır. Bebek, başı kundağın ucuna gelecek halde yatırılır. Bebeğimizin bir kolu gövdesine yapışık biçimde battaniye ile sarılır ve battaniyenin ucuyla gövdesi sarılarak sırtının altına sıkıştırılır. Battaniyenin alttaki ucu, bebeğimizin bacak arasından geçirilir. Son olarak bebeğimizin diğer kolunun açıkta kalan ucu sarılarak bebeğimizin gövdesi çaprazlanır ve sırtının altına sıkıştırılır. Kundaklama esnasında bebeğimizin kalçasının sıkıştırılmaması önemlidir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Bebek arabası seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?