Sosyal fobiyi yenmek mümkün mü?

* Sosyal fobi, diğer fobilerden değişik olarak, kişinin, sosyal ortamlardan ve doğal olarak insanlardan kaçmasına neden olmakta ve ya...

 

Bu fobiye sahip insanlar, kaygılarıyla başa çıkamadıkları için sosyal ortamlardan gittikçe daha çok kaçmaya, uzak durmaya başlamaktadır. O nedenle de gittikçe yalnızlaşıp, karamsarlığa kapılmakta ve depresyona daha yatkın hale gelmektedirler. Ben bu hali bazı kişilerin yaşadığı sahne korkusuna çok benzetiyorum. Kendinden emin, yaptığı işten emin olan insanlar, sahne korkularının üstesinden gelebilirken, sosyal fobi sahibi insanlar, kaygılarının esiri şekline gelebilmektedir.

* Sosyal fobi, diğer fobilerden değişik olarak, kişinin, sosyal ortamlardan ve doğal olarak insanlardan kaçmasına neden olmakta ve yalnızlığa neden olmaktadır.Bu da, ister istemez depresyonu da yanında getirebilmektedir. O nedenle sosyal fobisi olan insanların bir uzmandan tavsiye ya da yardım almaları gerekebilmektedir. Doğru yaklaşımla, durumun hassasiyetinin farkında olan bir uzmandan alınan  yardım ile sosyal fobiyi yenmek daha kolaydır.

* Sosyal fobi, diğer fobiler gibi korkulan nedenin, objenin üstüne gittikçe ve o korkularla yüzleşerek, esasen duyulan kaygının gerçekleşmediğine tanık olarak tedavi edilebilmektedir.

* Sosyal fobiyi yenmek için bireysel ya da uzman dışında da tavsiyeler vermek isteyenler olabilir lakin kaygıların, diğer fobilerden değişik olmasından ötürü, korkulan durumun üstüne giderken bir uzman kontrolünde olmakta yarar vardır.

Sosyal fobi, kimseleri yalnızlaştıran, gittikçe içine kapanmalarına neden olan ve ileri hallerde depresyona yol açan aşırı derecede bir kaygı halidir. Sosyal fobiyi, ileri derecede olmayan hallerde, bireysel olarak kendimizi geliştirerek sosyalleşmeye çalışarak yenebileceğimiz gibi ileri derecede yaşanan hallerde muhakkak bir uzmandan yardım almak gerekir.

 

* Kişi kendine olan güvenini daha da geliştirmek için bir takım faaliyetlerde bulunabilir. Belki bir spor salonuna gitmekle başlayabilir, belki de kimselerin sık bulunmuş olduğu ortamlara girip yavaşçacık insanlarla iletişime geçmeye çalışabilir. Örnek verirsek resim galerilerini ziyeret edip, ilk başlarda yalnızca resimlere bakabilir ve ilerleyen dönemlerde, galeri sahibi ya da ressamla birebir konuşmaya çalışabilir. Ayrıca hiç konuşmadan, galeride bulunan anı defterine bir şeyler karalayabilir. 'Resimleriniz çok güzel, çok beğendim. Başarılarınızın devamını dilerim.' halinde küçük diyaloglar kurabilir. Konserlere gitmekte yararlı olabilir.

Sosyal fobiyi yenmek mümkün mü? Kendi kendimize sosyal fobiyi yenebilir miyiz?

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Mekik nasıl çekilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?