Kapı fitili nasıl değiştirilir?

Yine de kendiniz değiştirmek ister iseniz; her şeyden önce var olan kapı fitilini çekerek oturduğu kanaldan çıkarmalısınız. Araçlarda...

 

Kapı fitili, ısı kaybını önlemek veya soğukluğu muhafaza etmek, toz, yağmur, çamur, böcek gibi dış etkenlerden korunmak için hem araçlarda aynı zamanda kapı ve pencerelerde kullanılmaktadır. Her şey gibi belli bir ömrü olan kapı fitilleri, zaman geçtikçe aşınabilir, delinebilir veyahut gevşeyip sarkarak işlevini yitirebilir. Böyle hallerde kapı fitillerini bir ustaya veya servise gerek kalmadan kendi çabanız ile değiştirmeniz mümkündür. Lakin araçlarda orijinal kapı fitili bulmanız zor olabilecektir ve bazı sorunlar yaratabilir. Bu yüzden serviste orijinal fabrika üretimi kapı fitili kullanılarak değiştirilmesi en doğrusudur.

Yine de kendiniz değiştirmek ister iseniz; her şeyden önce var olan kapı fitilini çekerek oturduğu kanaldan çıkarmalısınız. Araçlarda kapı fitili kanalları vardır ve tıpkı buzdolaplarında olduğu gibi bu kanallara geçmeli olarak takılırlar. Var olan fitili söktükten sonra kanallar nemli bez ile temizlenir ve aldığınız yeni kapı fitili ittirilerek var olan kapı fitil kanalına oturtulur. Bu işlem için biraz güç kullanmak gereklidir fakat kapı fitilini çekmemeye çok sündürmemeye ve yırtmamaya özen gösteriniz. Sonra eğer uygun boyutta değilse fazlası kesilir.

Ev veyahut işyerlerinde bulunan kapılardaki kapı fitillerinin veyahut dış kapı, çelik kapı fitillerinin değiştirilmesi işlemi de eğer benzer biçimde kapıların kasalarında kapı fitili kanalı bulunuyor ise geçmeli kapı fitili ile yapılabilmektedir. Yine var olan fitil kuvvet uygulanarak çekilir ve çıkarılır. Kanallar nemli bez ile temizlenir ve yeni fitil sağ veyahut sol alt köşeden başlamak suretiyle önce yukarı sonra üst köşe ve en son kalan köşenin yukarısından aşağı doğru kanala yerleştirilerek işlem başlanılan köşenin karşısındaki alt köşede sonlandırılır. Var ise fitilin fazlası kesilir ve kapı kasasının çepeçevre kapı fitili ile sarıldığından emin olunca işlem bitmiş olur.

 

Eğer kapı kasasında kapı fitil kanalı yoksa ve geçmeli değil süngerimsi yapıştırmalı kapı fitili uygulanmışsa her şeyden önce bu fitilin sökülmesi gerekmektedir. Yapışkan kalıntıları güzelce temizlenmelidir. Bir beze çok az tiner dökülerek yapışkan kalıntıları temizlenebilir. Ardından güzelce temizlenmiş ve ıslak olmayan kapı kasasının münasip yerine kendinden yapışkanlı veya bir yapıştırıcı yardımıyla yapıştırılacak süngerimsi kapı fitili kasanın üç kenarını bütünüyle çevreleyecek ve boşluk kalmayacak halde uygulanmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Deri çanta bakımı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?