Roman havası nasıl oynanır?

Roman havasını oynamak için klasik duruşlar gibi kalıplar yoktur. Roman havası hissedilir. Ritme kendinizi kaptırırsınız. Oynamak ist...

 

Roman halkının klasikleşmiş bir dansı olan roman  havası 9/8  ritim ile özdeşleşmiş bir dans çeşididir. Türkiyede başta Trakya kısmı olmak üzere çokca bölümde oynanmaktadır. Trakya bölümünde romanların çok olmasından ve bölüm halkıyla özdeşleşmiş olmasındandır ki 9/8 ritmi her köşe başında duyabilirsiniz. Türkiyede çok yerde sevilmesine karşın Trakya bölümünde bu müzikleri duymakla kalmayıp içinizde hissedersiniz.

Roman havasını oynamak için klasik duruşlar gibi kalıplar yoktur. Roman havası hissedilir. Ritme kendinizi kaptırırsınız. Oynamak ister iseniz, oynamak ilk önce içinizden gelmeli ve içinize sığmayıp dışa vurmalısınız. Ritmi ilk duyduğunuzda veya oynamak istediğiniz an klasik duruş stili yoktur. Bundandır ki zorluğu görünüştedir. Ritme ayak uydurduğunuzda dikkatli olunması gerek noktalar vardır. 

Eğer karşılıklı oynuyorsanız partnerinize ayak uydurmanız gerekir.

Oynarken yapılması gereken mimik hareketleri. (Mimik hareketleri bilhassa gülme ve bakışlar üstüne kuruludur)

Erkeklerde kollar daha açık bir haldedir. Eller ve parmaklar ise duruma münasip hareket etmelidir.

Ritme münasip el ve ayak hareketlerini yapmak. ( Bu hareketler genel olarak izleyerek öğrenilir)

Kadınlarda eller yukarı bakar ve 90^lik bir açı oluşturmaktadır. Erkeklere nazaran daha hareketlidir.

Erkeklerde göğüs biraz kabarık durur. Kadınlarda ise daha kıvraktır. Her ikisi de ritme uyum sağlamaktadır. Erkekler fazla sırıtmaz, kadınlar ise bakışları ve vücudumuzu ile kendini göstermektedir, etrafındakileri mest eder.

 

Roman havası oynarken fazla sekme yapılmaz.

Çok türü ve çeşidi bulunan roman havasında asıl önemli olan ritme uyum sağlamaktır. Ağır romanda az daha ağır ayak hareketleri ve kollarla türlü ağırlık ifade edilir. 9/8 roman havası ise daha hızlıdır. Mimiklerle ve vücut hareketleri ile etrafa ben buradayım denir. Unutulmaması gerekli olan nokta vücudumuzun kıvraklığını ritim ile birleştirerek etrafa göstermektir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kaşık oyunları nasıl oynanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?