Okulda başarısızlığın nedenleri
Okul başarısızlığın sebepleri belli çokca nedenden oluşabilir. Bu sebepler çocuktan kaynaklı nedenler, aileden kaynaklı nedenler, oku...
Eğitim ailede başlar okulda devam eder. Bu eğitim kısmında okul çocuk için ilk toplumsal kurumdur. Çocuğun eğitimine katkı sağladığı kadar sosyal yaşam becerileri de kazandırır. Okul dönemiyle beraber çocuk gelişir yeni tavır ve davranışlar kazanır. Bu süreç zarfında aile ve öğretmenlerin çocuğa karşı tutumları okul zamanında çocuğun başarılı olabilmesi adına hayli önemlidir.
Okul başarısızlığın sebepleri belli çokca nedenden oluşabilir. Bu sebepler çocuktan kaynaklı nedenler, aileden kaynaklı nedenler, okul ve öğretmenlerden kaynaklanan nedenler olarak üç başlık altında toplanabilir. Çocuktan kaynaklanan nedenlere bakıldığı zaman; çocuğun yaşadığı bireysel depresyon yahut davranış bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktif olması gibi psikolojik ve biyolojik nedenler, benzer zamanda bedensel engeller, görme-işitme kayıpları da başarısızlık sebepleri arasındadır.
Okul veyahut öğretmen kaynaklı nedenler çocuğun daha fazla sosyal çevresiyle ilgili olup başarısına bu yönde etkisi olur. Orada öğretmenlerin çocuğa karşı tutum ve davranışları önemlidir. Destekleyici, motive eden, anlayışlı bir öğretmenin çocuğun başarısına katkısı büyük olabilecektir. Doğru öğretim tekniklerinin kullanılması, gerektiğinde çocukla birebir ilgilenilmesi önemlidir. Aşırı kalabalık sınıflar veyahut sınıf içinde bir nedenden dolayı çocuk diğer sınıf arkadaşları tarafından dışlanmışsa çocuğu başarısızlığa götürebilir.
Aileden kaynaklı nedenler daha fazla iletişimle ilgilidir. Çocukla kurulan iletişim dilinin doğru olması, anne-babanın doğru rol model olabilmesi, ebeveyn tarafından çocuğu destekleyici ve motive edici söz ve davranışlar çocuğun okul devrinde daha aktif, kendine güvenen ve başarılı birey olmasını sağlayacaktır. Fakat ailenin çocuğunu kıyaslaması, kötü eleştrileri, toplum içerisindeki ağır yargılamaları, kişiliğini ve karakterini zedeleyici ağır sözler kullanmaları çocuğu okul zamanında içe kapanık, özgüveni gelişmemiş, tutuma göre aşırı asi veyahut çok çekingen kısaca başarısız yapacaktır. Bunun yanı sıra ebeveynler tarafından ev içerisinde sağlıklı ve sakin bir çalışma ortamı sağlanmaması da çocuğun doğru ders çalışma tekniklerini öğrenememesine neden olabilecektir. Parçalanmış ve ilgisiz aileler de çoğunlukla çocukların okul devrinde başarısız olmasının bir başka nedenidir.