Öğrencilikte tasarruf nasıl yapılır?

Bireysel ihtiyaçlara göre eklenilip çıkartılabilcek masraflar olmakla beraber ögrencilerin çoğu zaman tasarrufla beraber küçük de bir...

 

Dünyaya gelen ve gereken şartlara sahip her kişinin hayatının bir zamanında bulunmuş olduğu bir eğitim kurumu muhakkak olur. Eğitim konusunda maddi durumu ve çevre koşulları hayli iyi olan şanslı insanların tersine kendi imkanlarıyla daha doğrusu imkansızlıklarıyla okuyan birey sayısı azımsanmayacak kadar çok ve bu oran türkiyede de hayli fazladır.

Okul saatleri içerisinde okul yemekhanelerini kullanmak ana öğünlerde harcanan paralar düşünülücünde ciddi bir tasarruftur.

Üniversitelerde şehiriçinde otostop geleneği de hayli yaygındır. Şehirlerarası ulaşımlar için son dönemlerde benzin masraflarına ortak olup yapılmış olan yolculuklar hayli artmıştır.

Sınav dönemleri artan fotokopi harcamaları yıl başında birkaç kişiyle beraber bir yerle anlaşıp ucuza saglanabilir. Düzenli not tutup fotokopi ihtiyacı kaldırılabilir.

Üniversitelerde bilhassa dönem başlarında yiyecek, giyecek, ulaşım bursları açılır bunlar takip edilmelidir. Yoksa talep edilmelidir. 

Ögünlerde stabil ve ucuz hazır çorbalardan veya evden/yurttan hazirlanip getirilmis sandviçlerden yararlanılabilir.

Çok fazla çay ve kahve tüketen kimseler için bu içecekleri makine ve kantinden direkt almak yerine marketlerde satilan tek kullanimlik ürünlerden toptan fiyatlarla alıp okulda yalnızca sıcak su ücreti ödeyerek harcama yarı yarıya kısılabilir.

Bireysel ihtiyaçlara göre eklenilip çıkartılabilcek masraflar olmakla beraber ögrencilerin çoğu zaman tasarrufla beraber küçük de bir ek gelir edinmeleri gerekir. Eğitimi etkilemeyecek biçimde sağlanabilecek ek gelirlerden birkaçı şöyle sıralanabilir;

 

Okurken devlet eliyle veya özel vakıf ve ya kurumlardan başarı ve maddi hal kriterli burslar bulmak mümkün. Fakat bu burslar bölümdeki yaşam koşulları, hayat pahalılığı göz önüne alınınca genelde asgari geçimi bile yalnız olarak sağlayamıyor. Harcamaları olabildiği kadar kısmak ve eğitim hayatını etkilemeyecek küçük ek gelirler bulmak kısmi bir çözüm olarak gosterilebilir. Örneklenecek olursa;

Kullanılmayan eşyalar küçük ama işgörür fiyatlara satılabilir.

Düzenli not tutulup anlasilan bir kirtasiyeye yahut kişilere not satilabilir.

Özel olarak seçim zamanları sandık görevlisi olunabilir, anketörlük yapılabilmektedir.

Mağaza restorant vs açılışlarında animatorluk yapilabilir.

Kütüphanelerde saatlik cüzi bir ücret karşılığında kitap duzenleme vs gibi islere yardimci olunabilir.

Ders dışında uzmanlaşılan bir alan var ise bu konuda part-time işler yapilabilir.

İyi olunan bir alan var ise ilk orta ogretim ogrencilerine  bu alanda özel ders verilebilir.

Çevredeki dersanelerle görüşüp gozetmenlik veya etüt hocaligi konusunda başvuru yapilabilir 

Öğrencilik hayatı boyunca önceliğin eğitim öğretim hayatını en iyi biçimde tamamlamak olduğu unutulmamalıdır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Nasıl tercüman olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?