Okul kaydı nasıl yapılır?

İlkokuldan mezun olan öğrencinin liselere giriş sınavına girdikten sonraki sınav sonucuyla bir tercih yapar. Yapmış olduğu bu tercih ...

 

Hayatımızın büyük bir kısmına eşlik eden en büyük eğitim kurumu okuldur. Okullar hasebiyle teorik ağırlıklı olmak üzere kolay bilgilerimizi de geliştirir, yetişkin hayatına hazırlanırız. Peki bu kurumlara kaydımız nasıl olur? Hangi ayda kayıt olunur? Kaç yaşlarında kayıt olunur? Bu sorulara yönelik cevaplara hep birlikte bir göz atalım.

Lise

İlkokuldan mezun olan öğrencinin liselere giriş sınavına girdikten sonraki sınav sonucuyla bir tercih yapar. Yapmış olduğu bu tercih bazında, öğrencinin puanının yettiği yere kaydolmaya hak kazanır. Eğer puanı yazmış olduğu okullara yetmezse, puanla almayan veyahut baraj puanla alan okullara kayıt olabilir. Kayıt için yine ilkokuldaki evraklar gibi, vesikalık fotoğraf, ilkokul diploması, ikametgah belgesi, öğrencinin nüfus cüzdanı fotokopisi evrakları istenir. İstenen belgelerle de okulun müdür yardımcısına başvurulur.

İlkokul ve Ortaokul

Türkiyede zorunlu olarak görülmesi görülebilen eğitim tipidir. Okuma ve yazmanın öğrenildiği ilk kurum olma özelliği taşır. Kayıt için gelişim yönünden 60-66 ay arası ve üstü olmak, ikamet ettiği adresle okulun paralel adreste olması (ikametgah belgesi götürülmesi zorunludur), vesikalık fotoğraf (asgari 6 adet istenebilir), öğrencinin nüfus cüzdanı fotokopisi gibi evraklar gereklidir. Sağlık raporu da istenebilmektedir. Okulla irtibata geçilerek istenen evrakların ayrıntıları öğrenilebilir. Evrakların tamamlanmasıyla öğrenci adayı ve velisi okulun müdür yardımcısına başvurulabilirler. Okuldaki kontenjanın müsait olması halinde da bu evraklar ile kayıt gerçekleştirilir.

 

Üniversite

Okullara kayıt çoğu zaman dönem bazında yapılmış olması en sağlıklı olan yöntemdir. Bu dönemler Ağustos-Eylül ve Ocak-Şubat aylarıdır. İstenen bilgiler ve evraklar, eğitim kurumuna göre farklılık gösterebilir. 

Üniversite için gerekli olan en ehemmiyetli koşul üniversite sınavına girmek ve girmiş olduğu sınavdan aldığı puanla, tercih yapmasıdır.Kazanılan üniversitelerin çoğu kendi websiteleri ile online önkayıt yapmaktadır. Her üniversitenin izlediği farklı yol olabilir. İlgili üniversitelerin duyuruları takip edilmelidir. Gereken evraklar bilhassa üniversitelerin kendi websitelerinde açıklanır. Bilhassa istedikleri şeyler arasında lise diploması, vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah belgesi bulunur. Ek olarak geçtiğimiz sene aktif hale getirilen E-Devlet'in üniversite kayıt seçeneğiniyle de önkayıt yapabilirsiniz. Bu uygulamadan lgili devlet üniversitelerine ilk kez kayıt yaptıracaklar yararlanabilmektedir. Üniversiteye gittiğinizde ise, yine öğrenci işlerine lise diplomanızı, vesikalık fotoğrafınızı, nüfus cüzdanı fotokopiniz gibi evrakları teslim etmeniz gerekir. Şuanda E-Devlet her üniversiteye kesin kayıt hizmeti vermemekle beraber olup, hizmet vermiş olduğu üniversiteleri websitesinde açıklamıştır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Örgün eğitim nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?