Kasırga nasıl oluşur?

Önemli doğa olayları arasında bulunan kasırgalar yılın belli zamanlarında ılıman iklimde bulunan bölümlerde etkili olurlar. Son dönem...

 

Önemli doğa olayları arasında bulunan kasırgalar yılın belli zamanlarında ılıman iklimde bulunan bölümlerde etkili olurlar. Son dönemlerde adı en fazla duyulan Katrina kasırgası Atlas Okyanusu'nda meydana gelen ve en fazla Amerika da New Orleans kıyı şeridinde etkili olan kasırgaydı. Bunun ile ilgili çokca film ve dizi çekilmiştir ve üstünden zaman geçmesine karşın, New Orleans'ta yaşayan halkı hala maddi ve manevi etkilemektedir.

Peki bu şiddetteki kasırga rüzgarının oluşumunun sebepleri nelerdir?

Zamanımızda bilim adamları kasırgaların şiddetinin ve görülme sıklığının arttığını dile getirmektedirler. Bunun nedenini de küresel ısınmaya bağlamışlardır. Uzmanlar, yine ilerde, küresel ısınmaya karşı önlem alınmaz ise kasırgaların daha fazla meydana gelebileceği vurgulamaktadırlar. 

Yılın belli devirlerinde belli bölgeleri vuran kasırgalar büyük oranda can ve mal kaybına neden olabilir.

Bilhassa okyanus ülkelerinde yaşanan kasırga doğa olayı tropik iklime yakın olan ülkelerde ortaya çıkar.

Kasırgalar rüzgarın hızına ve yoğunluğuna göre beş değişik katagoriye ayrılmıştır.

Türkiye'de ciddi hasarlar veren kasırgalara rastlanmamaktadır lakin kimi kez, şiddetli rüzgarlar nedeniyle hortumlar oluşabilmektedir.

Okyanustaki ılık hava zaman geçtikçe yükselerek yukarıdaki soğuk hava ile temas eder ve yoğunlaşarak fırtına bulutlarının oluşabilmesine neden olur. Bu biçimde belli aralıklarda süregelen döngü esnasında, yoğunlaşan ılık hava bazen daha da yükselerek, yoğunlaşmaya daha fazla neden olur. Zamanla daha da çoğalan fırtına bulutları ve yağmur damlaları atmosfere doğru ilerler ve devam eden ısı değişimi durgun olan havanın çevresinde helozonlar (girdap) biçimindeki rüzgarlar çoğaltarak kasırgayı meydana getirir.

 

Kasırganın oluşma nedenlerinin başında, tropik iklimde bulunan nemli ılık havanın yükselerek, daha yukarıdaki soğuk hava ile temasından oluşan fırtına bulutlarının ve yağmur damlalarının çoğalmasıdır.

Kasırganın oluşmasında temel olan rüzgarı okyanus yüzeyindeki ılık hava çeker ve gittikçe sertleşen rüzgarlar su yüzeyindeki havayı içine çekerek yükselir, yoğunlaşır ve zaman geçtikçe bir girdap durumunu alır, hortum olayını da oluşturmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Gökkuşağı nasıl oluşur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?