Kalorifer peteği nasıl temizlenir?

Kalorifer peteklerinde biriken maddeler peteklerin içindeki su kanallarının alt kısımlarındaki girişlerini tıkayarak suyun sağlıklı d...

 

Petekli sistemlerde kömür kazanı veya doğalgaz kombisi gibi bir ısıtma sistemi tarafından ısıtılan su peteklere gönderilir. Petek içinde dolaşan sıcak su peteği ısıtır ve ısınan petek de ısı enerjisini bulunmuş olduğu ortama aktarır. Kullanıma bağlı olarak zaman geçtikçe su içerisindeki kirece ve tesisattaki parçaların korozyonuna bağlı olarak tesisat borularında olduğu gibi peteklerin içinde de kireç ve çamur birikimi ortaya çıkar. Biriken bu maddelere bağlı olarak da kalorifer peteklerinin içlerinde su dolaşımı sağlıklı biçimde gerçekleşemez. Bu da verimli ısınılamaması ve ısınma maliyetinin artması gibi birtakım problemlere yol açar. Bu nedenle kalorifer peteklerinde tıkanıklık olup olmadığı takip edilmeli ve gereken hallerde peteklerin temizliği yapılmalıdır.

Kalorifer peteklerinde biriken maddeler peteklerin içindeki su kanallarının alt kısımlarındaki girişlerini tıkayarak suyun sağlıklı dolaşımını engellerler. Bu hal ise kalorifer peteği üstünde soğuk bölümlerin olması veyahut kaloriferin alt ve üst bölümlerinden herhangi birinin ısınmaması halinde kendini göstermektedir. Bunun yanı sıra peteklerdeki havanın alınması esnasında petekten çıkan suyun koyu renkte ve çamur görünümünde olması da peteklerde pislik biriktiğinin bir göstergesidir. Bu hal benzer zamanda kombinin de daha gürültülü bir biçimde çalışmasına da neden olur. Eğer tesisattaki ve petekteki kirler zamanında temizlenmezse ısınma sorunlarının yanında tesisat ve kombide arızaların ortaya çıkma olasılığı da artacaktır.

 

Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Yakın zamanımızda kalorifer peteklerinin ve ısıtma tesisatın temizliği makineler vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu işlem için genelde havlupan yerinden sökülür veyahut kollektördeki su girişleri kullanılmaktadır. Hepsinden önce makineye bir çeşmeden su bağlantısı yapılmaktadır. Daha sonrasında makineden basınçlı suyun çıkacağı hortum ısıtma sistemine bağlanır ve sistemden dönecek suyun çıkacağı deliğe de bir hortum daha bağlanır ve bu hortumun ucu da çıkan pis suyun tahliyesi için uygun halde klozete yerleştirilir. Deposuna su alınınca makine çalıştırılır ve sistemin ön yıkaması gerçekleştirilerek kaba kirler temizlenir. Daha sonrasında ise makinenin deposuna, tesisat temizliği için özellikle üretilmiş olan ve tesisatın bileşenlerine zarar vermeyen kir çözücü kimyevi ilavesi yapılmaktadır. Makine çalıştırılarak ilaçlı suyun tesisata yayılması sağlanmaktadır. Daha sonrasında ilacın sistemdeki ve peteklerdeki kirleri çözmesi için 1 saat kadar beklenir ve makine tekrar çalıştırılarak çözülmüş olan kirlerin basınçlı su kullanılarak tesisattan toptan temizlenmesi sağlanmaktadır. Temizlik yapıldıktan sonra kombinin su basıncı ayarlanarak ve peteklerin havası alınmak suretiyle ısıtma sistemi çalışmaya hazır durumda bırakılır.

 

Kalorifer peteklerinin temizliği temel olarak peteğin içinin yıkanması halinde olur. Bu işlem için kombi kapatılınca kalorifer peteği yerinden sökülerek banyo, balkon veya teras gibi yıkama yapmanın münasip olacağı bir ortama götürülür. Daha sonrasında ise münasip ortama götürülen kalorifer peteğinin su girişinden basınçlı su verilip peteğin içerisindeki kirlerin sökülmesi ve kirlenen suyun da peteğin diğer su girişinden dışarı atılması sağlanmaktadır. Kalorifer peteklerinin bu biçimde temizlenmesi hem zahmetlidir aynı zamanda peteklerin sökülüp taşınması ve tekrar takılması için minimum iki kişinin çalışması gerekmektedir. O yüzden bu metod son günlerde çok fazla kullanılmamaktadır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Çiçek ne zaman ekilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?