Japonca hangi sektörlerde kullanılır?

Dünyada teknoloji alanında önemli sayılabilecek bir ülke olan Japonya, doğal olarak Japoncanın da dünya geneline yayılmasını sağlamış...

 

Uzakdoğunun azami konuşulan dillerinden birisi olan Japonca, Japonya'nın önemli kabul edilen bir güç biçimine gelmesi sebebi ile ilgi duyulan bir dil olmuştur. İş dünyası başta olmak üzere çokca alanda konuşulan Japoncayı bilen, bu alanda eğitim görmüş kişilere ihtiyaç artış göstermektedir.

Dünyada teknoloji alanında önemli sayılabilecek bir ülke olan Japonya, doğal olarak Japoncanın da dünya geneline yayılmasını sağlamıştır. Cep telefonu başta olmak üzere beyaz eşya, bilgisayar ve diğer bilişim sistemi araçlarında ve bu alanda üretim yapan firmalarda Japonca hakim olan dildir. Japon şirketlerle işbirliği yapan firmaların işlerini daha sağlıklı biçimde yürütebilmesi için ana dili kullanmak halinde olması Japonca bilen çalışan sayısında artışa neden olmuştur. İthalat ve ihracat alanında çok güçlü iktisadi yapıya sahip olan Japonya özel olarak Amerika, Rusya ve İngiltere gibi ülkeler ile ticari ilişkilerini devam ettirmektedir. Şu nedenle bu ülkelerde Japonca tercüman ve çevirmen sayısı artmıştır. 

Turizm sektörü de Japoncanın tercih edildiği alanlardan birisidir. Japon turistlerin Türkiye'ye de yoğun ilgi göstermesi nedeni ile Türkiye'de Japonca bilen kişi sayısı artmakta ve bu sayının daha da artması için çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye'de bulunan turizm ajansları Japonya'dan gelen turistler için özel etkinlikler düzenler. Bu iletişimin sağlıklı halde devam etmesi için anadil konuşurlarına ihtiyaç duyulur. Japonca ile kurulan bu iletişim benzer zaman turistlerin Japonya'ya ilgi göstermesine neden olur.

 

Sinema ve çizgi dünyasında da Japonca azami tercih edilen dillerden birisidir. Anime ve diğer çizgi filmlerin Japon menşeili olması bu eserlerin yabancı televizyonlara satılmasını sağlamıştır. Eserlerin çevirisi için de Japonca bilen kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Japonca, denizcilik alanında da söz sahibi olan bir ülkedir. Özel olarak deniz ticareti, balıkçılık ve tersanecilik gibi alanlarda Japonya komşu ülkeleri ve Kuzey ülkeleri ile iletişim halindedir. Bu sektörde Japoncanın tercih edilmesi de Japonyanın bu alanda önemli kabul edilen bir ülke şekline gelmesidir. Balıkçılık alanında ve dondurulmuş gıda alanında dış pazarını genişleten Japonca doğal olarak iş ilişkilerini de genişletmiş ve dilinin de bu alanda kullanılmasını sağlamıştır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?