Frenk üzümü nerede yetişir?

Frenk üzümünün Türkiye'de doğal olarak yetişen türlerini saksıda yetiştirmek mümkündür. Bunu yapmak için 1-2 metre kadar olan bu çalı...

 

Nahoş tadı olan ve genel olarak şurup, reçel, marmelat ve çay yaparken kullanılan frenk üzümü bir çalı meyvesidir.

Frenk üzümünün Türkiye'de doğal olarak yetişen türlerini saksıda yetiştirmek mümkündür. Bunu yapmak için 1-2 metre kadar olan bu çalılara münasip olan saksılara konulması ve bu işlemlerin Ekim, Kasım veyahut Aralık ayında yapılmış olması gerekmektedir. Yılın son gibi aylarda yapılmış olması önem arz ediyor çünkü frenk üzümü çoğu zaman erken açar. Bundan hariç her sene kalın ve yaşlı dalların budanması gerekmektedir. Çünkü frenk üzümü genç dallarda yetişir. Bu biçimde yapılmazsa verimin düşmesine neden olur. Meyveler olgunlaştığında toplanır. Yaz aylarındaysa asgari iki gün içinde bir su verilir. Verimlerinin artması için biçimsiz köklerin kesilerek atılması da gerekmektedir. Frenk üzümleri cinsine göre ilk verime 2 ile 3 sene arasında, tam verime 4 ile 5 sene arasında geçebilir.

Frenk üzümleri, aşırılığı olmadığı (sıcak ya da soğuk) ve sisli olmadığı her ortamda yetişir. Bu yönüyle de Türkiye'de yetişme olanağı vardır. Sivas'ın yanında doğu illerinde de rastlamak mümkündür. Dünya çapında ise frenk üzümünün, Kuzey Yarımküre'nin ılıman kesiminde doğal olarak yetişebilme olanağı vardır. Ek olarak Güney Amerika'nın doğu kısımlarında de yetişebiliyor. Bunlardan kırmızı frenk üzümü Batı Avrupa, siyah frenk üzümü Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin yanında Rusya'nın batısında doğal olarak yetişir. Bunların dışında Kuzey Amerika'da da frenk üzümleri görülebilmektedir. Frenk üzümünün bilindiği üzere üç çeşidi vardır: Kırmızı frenk üzümü, siyah frenk üzümü ve beyaz frenk üzümüdür. Ama şekil konularında bu hal onlarca yan dallara ayrılabiliyor. Frenk üzümleri normal zamanda soğuğa diğer meyvelere göre daha dayanıklıdır ama siyah frenk üzümü bu konuda birazcık daha hassastır.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Gürgen nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?