Geçici vergi terkini nasıl yapılır?

Vergi terkinlerine şu haller emsal oluşturmaktadır;...

 

Vergi terkini, tahakkuk ve tahsil edilmiş bir verginin tahakkuk kaydının iptali veyahut tahsil edilmiş olan verginin mükellefe red ve iadesi koşuluyla vergi alacağının silinmesi işlemlerine verilen addır. 

Vergi terkinlerine şu haller emsal oluşturmaktadır;

Doğal afetlerden ötürü zarara uğramış bir verginin terkin edilmesi.

İkmal olarak bırakılan ve yargı mecraları tarafından kaldırılan vergilerin tahakkuk kayıtlarının iptali. 

Vergi hesaplamasında yapılmış olan hatadan ötürü fazla ödenmiş olan verginin düzenlenmesi.

Normal ve geçici vergilerden uygulanan bütün terkin kuralları yukarıda belirtilmiş şekillerde idare edilmektedir. Geçici vergi, kamunun dolaysız vergi gelirlerinin en ehemmiyetli kalemini oluşturur. Geçici vergiler, enflasyon tahribatını korumaya yönelik olarak düzenlenmektedir. Geçici vergilerin terkin dönemleri üçer aylık süreler içinde yer alır. Bu borçların terkin edilebilmesi için bazı kurum kriterlerine uyması gerekir. Terkin edilecek olan vergi borcunun, zarar olayından önce kapanmış vergi bilgilendirme zamanı ile ilişiğinin bulunması ve henüz tahsil edilmemiş olması gerekir 

Geçici vergilerde terkin yetkisi, Maliye Bakanlığı'na aittir. Mahalli idare kurulları tarafından yapılmış olan incelemeleri yeterli görmeyen geçici vergi mükellefleri idare mahkemesine terkin için dava açabilme hakkına sahiptir. 

Ödeme süresinin normal vadesini geçiren ve ödenmemiş vergi borçlarının terkini yapılmamaktadır. Geçici vergi borcunun terkin edilebilmesi için mükelleflerin bağlı bulunmuş olduğu vergi dairesine başvuruda bulunması gerekir. Ama şurada dikkatli olunması gerekli olan nokta verginin ödeme vadesi ve ödenmiş olan vergilerin zaman aşımı süresi içindeki başvurusudur. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Yeni bina almanın avantajları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?