Film nasıl çekilir?

Temel düzeydeki film ekibi için sVHS tarzı kameralar yeterli olabilir. Bu kameralar analog çekim yapmaktadır. Dijital olarak çekim ya...

 

Bir film yapmaya karar veren kişi ya da kişiler her şeyden önce bir hikaye bulmalıdır. Hikayenin içerdiği olaylarla paralel olarak senaryo yazımına geçilir ve filmin ilk taslağı oluşturulur. 

Temel düzeydeki film ekibi için sVHS tarzı kameralar yeterli olabilir. Bu kameralar analog çekim yapmaktadır. Dijital olarak çekim yapmak isteyenler ise DV kameraları kullanmalıdır. DV kameralar ile daha profesyonel görüntüler elde edilebilmektedir. Görüntü kalitesini en üst seviyeye çıkarmak isteyen bireyler 3CCD ismiyle anılan sisteme sahip kameraları tercih etmelidir. Filmdeki görüntü unsurunu bu biçimde sağladıktan sonra mikrofon ve ses araçlarının kullanılması gerekir. Kaliteli bir kameraya sahip olan ekipler ses konusunda bir sorun yaşamamaktadır. Gereken olan ışığın sağlanması için density ve polasizing diye adlandırılan filtreler kullanılabilmektedir. 

Filmin çok önemli hareket noktası ise çekim teknikleridir. Filmdeki sahnelerin nasıl çekileceğine senaryo içinde kesinlikle karar verilmelidir. Hareketli çekimlerde ise kamerlarda bulunan sarsıntı engelleyici özelliği kullanılabilmektedir 

Film çekmek isteyen kimseler bütçelerine münasip olan bir senaryo yazmalıdır. Çekimi zor olan sahneler düşük bütçelerle çekilememektedir. Bu hali tolere etmek için yoğun içerikli bir senaryo yazılabilir. Film çekmek için gereken olan çok önemli materyal kameradır. Kameralın görüntü kalitesinin yüksek olmasına dikkatli olunması gerekir. Son dönemlerde film çekimlerinde video kameralar kullanılır.

 

Filminin hikayesini ve senaryosunu ana hatları ile belirleyen film ekibi, olayların temasını belirlemelidir. Film senaryoları kitaplardan, yaşanmış olaylardan yahut kreatif bir hayalgücünden faydalanılarak yazılabilir. Hikayenin sinopsisine karar verildikten sonra olayın dramatik yapısı oluşturulmaya başlanır. Bunu yapmak için hikaye paragraflara bölünür. Yönetmen ve senarist tarafından oyuncuların nasıl bir karakteri canlandıracağı belirlenir. Bu kısımda karakterlerin belli özellikleri ve ruh halleri ortaya çıkarılır.

Filmin net bir çerçeveye oturtulması için senaristler oyuncuların söyleyecekleri sözlere ve hareketlerine karar vermektedir. Bunu yazılı olarak bir kompozisyon şekline getirir. Senaryo yazılırken filmin çekiliş gayesi ve hitap ettiği kitle göz önünde bulundurulmalıdır. Filmin teknik personelleri oluşturulur. Oyuncular senaryonun provasını yönetmen ile beraber yapınca filmin çekimlerine başlanabilir. Bu safhada organizasyon planı belirlenir ve sahnelerin görsel olarak icrası sağlanmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Deri bileklik nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?