Fibromiyalji belirtileri

Kas ve iskelet sistemi hastalığı olarak bilinen fibromiyalji hastalığı, türkiyede sık görülür. Uyku bozukluğuyla birlikte yorgunluğun...

 

Kas ve iskelet sistemi hastalığı olarak bilinen fibromiyalji hastalığı, türkiyede sık görülür. Uyku bozukluğuyla birlikte yorgunluğun da görüldüğü bu hastalık, kronik bir ağrı hastalığı özelliği göstermektedir.

Fibromiyalji hastalığının belirtileri nelerdir?

Yorgunluğun yanında mutsuzluk hissi hastayı hiç bırakmaz.

Hastada bazı zamanlar gaz, bazen ishal veyahut kabızlık problemi görülmektedir. Bağırsak hareketlerinin düzensizliği kimseden kişiye farklılık göstermektedir.

Hastalığın semptomları hava değişikliğine ve bazı hastalıklara göre farklılıklar göstermektedir.

Tansiyon problemleri yaşanır. Bazen yüksek, bazen düşük tansiyon kendini hissettirir.

Fibromiyalji hastalarında kalp çarpıntıları yaşanır. Yüksek heyecen durumu yaşanıyor gibi devamlı bir kalp çarpıntısı olur.

Depresyon problemi düşük seviyede yaşanır. Ağır depresyon durumu görülmektedir lakin nadirdir.

Migren teşhisi konmasa bile devamlı olan baş ağrıları rahatsızlık vermektedir.

Hastadan hastaya farklılık gösteren ödem sıkıntıları yaşanır. Bazı hastalarda sık ve ciddi ödem dıkıntıları yaşanırken bazılarında düşük seviyede görülmektedir.

Hastada migren tarzında şiddetli baş ağrısı şikayetine sıkça rastlanır.

Bu hastalığın görüldüğü hastalarda ellerde ve ayaklarda uyuşmalar yaşanmaktadır.

Kişi, hafıza sıkıntısıyla birlikte düşünce bozuklukları da yaşar.

Hastada kesintisiz, rahat uyku uyuma durumu yoktur. Devamlı uykusundan uyanır. Bu neden ile de uykudan yorgun uyanma, dinlenememe durumu yaşanır. Hasta, hemen tekrar yatma ihtiyacı hisseder.

Hasta kendini gün boyu yorgun hisseder. Yataktan kalktığında bile saatlerce ayakta kalmış gibi bir yorgunluk hissi vardır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kolit nasıl geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 ağrı sendromu,

Fibromiyalji, kronik bir ağrı sendromudur ve vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı, sertleşme ve güçsüzlük gibi belirtilerle seyreder. Bu ağrı genellikle uyku bozuklukları, stres ve yorgunluk gibi etkenleri tetikleyebilir. Fibromiyalji, tam olarak bilinmeyen bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır ve genellikle 35-55 yaş arasında olan kadınlarda daha sık görülür. Bu hastalık genellikle kronik olarak seyreder ve tedavisi genellikle ağrının azaltılması, uyku kalitesinin iyileştirilmesi, stres ve yorgunluğun azaltılması gibi yöntemlerle gerçekleştirilir. Fibromiyalji tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar ve antienflamatuar ilaçlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, fizik tedavi, yoga, masaj ve benzeri fiziksel aktiviteler de ağrı ve sertleşmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?