Binicilik nasıl bir spordur?

Binicilik eğitimi doj diye adlandırılan eğitimi ile başlar. Binici adayına eğitmen eşliğinde bir takım denge hareketleri yaptırılır. ...

 

Ustalıkla ata binme işine binicilik denir. Benzer zamanda bir spor dalıdır. Uluslararası Binicilik Federasyonu tarafından resmi halde tanımlanan yedi binicilik branşı vardır. Bu yedi branş; atlı jimnastik, reining, üç günlük atlı yarış, at terbiyesi, engel atlama, atlı dayanıklılık, atlı arabadır. Bu yedi branşın üçü olimpik olarak kabul edilir.

Binicilik eğitimi doj diye adlandırılan eğitimi ile başlar. Binici adayına eğitmen eşliğinde bir takım denge hareketleri yaptırılır. Bu eğitimler ile öğrenci ve at uyumu sağlanmaktadır. Bu eğitimlerin sonrasında serbest binişlere geçilir. Bu eğitimlerde hâkimiyet biniciye bırakılır. Uzun seneler sürebilen binicilik eğitiminde binicinin bilinçli olarak sporu yapması için uzun antrenmanlarda bulunması ve bir uzman eşliğinde çalışması gerekmektedir. Binicilik kuralları ve uluslararası binicilik kurallarının öğrenilmesinin sonrasında bu spor profesyonel olarak yapılmaya başlanır. Binici olabilmek için Türkiye Binicilik Federasyonuna üye olan binicilik okullarından mezun olmak ve bir spor kulübünde binici adaylığı ile işe başlamak gerekmektedir. Daha sonrasında türlü müsabakalara ve uluslararası yarışmalara katılma hakkı elde edilmiş olur.

Binicilik sporunun temelinde kişinin doğaya ve hayvanlara saygısı yatar. Yüzyıllardır insan hayatındaki önemi ile at en soylu hayvanlardandır. Ayrıca öyle ki atların soy kütükleri insanlardan daha önce tutulmaya başlanmıştır. İnsan ile at arasındaki bu etkileşim bir spor olarak ortaya çıktığında insan ile atın uyumu ve ahengi gözetilmiştir. En başarılı at binicisi ödüllendirilir. 

 

Binicilik sporunda atın gücü, ihtişamı ve binicisiyle olan uyumu türlü yollarda ölçülür. Atın yürüyüşü, engeller üstünden doğru atlayışı ve dayanıklılığı test edilir. Engelli atlamada parkur üstünde bulunan ve belli standartlarla dizilmiş engellerden atın atlayışı, sahibi ile arasındaki uyumu test edilir. Engelli atlama parkuru binicilik sporunun en yaygın olanıdır. At terbiyesi, at ile yapılan dans gibidir. Türlü hareketleri vardır. Dönme, yanlama gitme havada ayak değiştirme gibi binici ve at uyumunu gözeten bir spordur. İzlemesi çok zevkli olan bu sporun icrası bir hayli güçtür. Hata kabul etmeyen bu spor seneler süren çalışmalarla meydana gelir.

Binicilik sporunun çok önemli yarışması üç günlük yarışmalardır. Üç günlük yarışmalarda ilk gün at terbiyesi, ikinci gün ormanda sabit engellerde kilometre koşuları ve üçüncü gün de parkurda engel atlama yarışması yapılmaktadır. Bu üç günlük yarışmalarda elde edilen toplam puan ile şampiyon belirlenir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Dağcılık nasıl bir spordur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?