Arı sokması belirtileri

Arı sokmasında anafilaksi belirtileri şu biçimde meydana gelebilir;...

 

Bilhassa tozlaşmanın en yoğun olduğu mart ve nisan ile mayıs aylarında, devamlı arı sokması şikâyetleriyle karşılaşırız. Bu şikâyetlerin nedeni olan küçücük arılar, keyifli anlarımızı stres ve korku dolu anlara çevirebilirler. Nerdeyse çoğu kimsenin maruz kaldığı arı sokmaları alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmadığı sürece, sağlığımıza önemli görülen bir zarar vermezler. Şimdi, arı sokması ile ilgili bilmemiz gerekenlere göz atalım.

Arı sokmasında anafilaksi belirtileri şu biçimde meydana gelebilir;

Alerjik reaksiyon dışında, çok miktarda arının kişiyi aynı süre içinde sokması halinde, vücudumuza giren zehir miktarı artacağı için toksik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu halde kişide halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş görülebilmektedir. Bu hal havale geçirilmesi sonucu kişinin ölümüyle bile sonuçlanabilir. Sayılan belirtilerin görülmesinin yanında; sokulan kişinin çocuk, yaşlı, solunum problemine sahip, böbrek hastası ya da kalp hastası olması halinde acil tıbbi müdahale gerekmektedir.

Arı sokmalarında takriben %3 oranında anafilaksi (şiddetli alerjik reaksiyon) görülmektedir. Bu halde da alerjisi olan kişinin çok acil bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir.

Normal zamanda saldırgan olmayan arılar, kendilerini tehdit altında hissettikleri zaman saldırgan hale gelirler. Arıların silahları iğneleridir. Arı sokmasıyla birlikte arının iğnesi derimize girer. İğnenin vermiş olduğu acının yanında arılar, vücutlarındaki keseciklerde bulunan arı zehrini de vücudumuza enjekte ederler. Bal arıları soktuklarında iğnelerini de bırakırlar ve kendileri de ölürler. Eşek arıları ise iğnelerini bırakmazlar.

 

Arı sokması, derimizde ani ve keskin bir ağrıyla kendisini belli eder. Daha sonrasında sokulan yerde kızarıklık ve şişlik oluşumuyla beraber kaşınma başlar. Oluşan şişliğin ve ağrının genelde 24 saat içinde kendi kendine geçmesinin yanında çok nadir de olsa bu hal 1 haftaya kadar devam edebilir. Böyle bir halde tedavi amacıyla; arının dil, ağız ve boyun bölümünden soktuğu hallerde ise şikâyet olmasa bile önlem amacı ile olarak sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Arı sokmasında, sokulan alan soğutulmuş su ile yıkanmalı, sonrasında bu kısma temiz beze sarılan buz 10-15 dakika zamanınca uygulanmalıdır. Bal arısı sokmasında amonyak ve sabun gibi bazik özellikte; eşek arısı sokmasında ise limon ve sirke gibi asidik özellikteki bir maddenin sokulan bölüme uygulanması ağrıyı hafifletecektir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan İdrar yanması nedenleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?