Arı soktuğunda ne yapılmalıdır?

Arı sokmaları, şiddetli ağrıya veya ölümcül problemlere neden olabilir. Bilhassa doğanın canlı olduğu bahar ve  haziran ve temmuz ve ...

 

Arı sokmaları, şiddetli ağrıya veya ölümcül problemlere neden olabilir. Bilhassa doğanın canlı olduğu bahar ve  haziran ve temmuz ve ağustos aylarında sık görülebilen arı sokmaları, hassaten kişinin arı sokmasına alerjisi var ise, hayli ciddi problemlere yol açabilir. Akla ilk gelen çözüm, eğer arının iğnesi kırıldı yahut kolunuzda kaldı ise, hemen onu çıkartmaktır. Aksi durumunda alerji, anafilaksi riski oluşturacaktır.

Evde yapılabilecek temel çözümler ise, sabun ve suyla yarayı yıkamaktır. Diğer bir biçimde yirmi dakika boyunca yaraya yirmi dk buz tutulması da güncel olarak kullanılmaktadır. Doğru buz tedavisi ile, 5 saate kadar belirtiler ortadan kalkar, 5 saat nihayetinde tekrar tedavi uygulanmalıdır.

Bulunması zor da olsa, çamur da arı sokmalarına hayli gelir. Ağrıyı azaltarak yarayı temizlemeye yardım eder.

Bütün bu çare ve müdahaleler işe yaramadı ise, özel olarak alerjik bir bünyeye sahipseniz, derhal profesyonel yardım için doktora veya hastaneye başvurun. Sizin için en iyi olanı daima doktor bilecektir, bunu unutmayın. 

Yapılması gerekli olan diğer bir adım ise, alerjik reaksiyon oluşumuna neden verecek belirtileri kontrol etmektir. Nefes darlığı, sokulan yerin durmaksızın kaşınması, vücutta şişme, çok yüksek tansiyon, yutkunma sorunu, kan basıncının yükselmesiyle oluşan baş dönmesi gibi belirtiler, alerji belirtileridir ve acilen medikal yardım gerekir. Sokulan kili en kısa zamanda müşahede altına alınmalıdır.

 

Kısa süreli çözümler için, çiğ soğan veya çiğ domates büyük halkalar durumunda kesilerek yaraya bastırılır. Bu zehrin kana karışma hızını yavaşlatır ve tedaviyi müdahale için size yeterince fazla zaman kazandıracaktır.

Bilinenin tersine, iğneyi nasıl çıkarttığınız önemli değildir. En basitinden parmaklarınızla bile arının iğnesini çıkartabilirsiniz.

Her evde bulunmasa da, içerdiği alkol ve pudramsı yapı ile koltuk altı roll-onları da yaraya benzer halde uygulanabilir. Yarayı temizler ve rahatlık vermektedir.

Doğanın mucizesi bal da, çok az suyla karıştırılarak jel biçimine getirilir ve yaraya nazik bir şekilde masaj yaparak uygulanmaktadır. Gayet etkili bir çözümdür.

Kaşınan yaraya en iyi çözüm, diş macunu sürmekten geçmektedir. onbeş dakika boyunca deride kalan macun, kaşıntı hissini ve belirtileri ortadan kaldıracaktır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Göğüs ağrısı nasıl geçer? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?