Anjiyo nasıl yapılır?

Gözlemlenecek olan kısma ulaşan kateterden ise bu bölüme özel sıvı verilir. Verilen bu sıvı ile dolan damarlar ise hastaya X ışınları...

 

Tıkanmış olan damarların görüntülenmesinde kullanılan anjiyografi, halen bu iş için kullanılan en etkili yöntemdir. Genel kanının tersine anjiyografi bir tedavi yöntemi değil, bir teşhis yöntemidir. Bu metod ile yapılmış olan gözlem sonunda hastaya tedavi yapılmasının gereken olup olmadığına, tedavinin gereken olduğu hallerde ise yapılacak olan tedaviye karar verilir. Bu metod sıklıkla olarak koroner damarların incelenmesi için kullanılmaktadır fakat bunun dışında anjiyo bütün damarların incelenmesi için kullanılabilmektedir.

Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Gözlemlenecek olan kısma ulaşan kateterden ise bu bölüme özel sıvı verilir. Verilen bu sıvı ile dolan damarlar ise hastaya X ışınları gönderen bir cihaz vesilesiyle çok net biçimde görülebilmektedir hale gelir. Bu biçimde net bir biçimde gözlemlenen damarların görüntüleri kaydedilir. 10-15 dakika süren anjiyografi işleminin sonrasında hasta istirahate alınır ve uzmanlar da görüntüleri detaylı bir biçimde inceleyerek hastanın durumu hakkında bir yargıya varırlar.

Anjiyografi hastanede özel steril koşullarda deneyimli bir ekip ve kardiyologlar tarafından yapılmaktadır. Tıkalı olan damara ulaşmak için hastanın kolundan yahut kasığından giriş yapılmış olması gerekmektedir. Bunu yapmak için seçilen bölüm gerekliyse tıraşlanır ve temizlenir. Sonrasında bu bölüm hastanın ağrı duymaması için uyuşturulur. Giriş yapılacak olan bölüme hepsinden önce 2-3 mm kadar ince bir tüp yerleştirilir. Sonrasında da hastanın tıkalı olan damarına kadar ulaşacak olan çok ince, uzun ve esnek bir kateter ile damardan giriş yapılmaktadır. Bu kateter yavaşçacık damar içine doğru doktor tarafından itilerek kateter ucu gözlemlenecek olan kısma ulaştırılır.

 
 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Meniere hastalığı tedavisi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?