Sinüzit belirtileri nelerdir?

Sinüzit bazen bütün başımızda ağrıya yol açsa da çoğu zaman başımızın tek bir tarafı ağrır. Sinüzit kalıcı bir rahatsızlık gibidir. Ç...

 

Burnumuzun ve göz çevremizdeki kemiklerimizin arasında bulunan boşluklar sinüslerdir. Bu boşlukların dolmasıyla sinüzit rahatsızlığı meydana gelir. Sinüzit doğuştan veya sonrasında oluşabilir. Sinüzitin belli başlı belirtileri vardır. Bunlar; 

Yüz ağrıları artar. 

Burunda oluşan tıkanıklıklar sinüzite yol açar. 

Sarı renkte burun akıntısı oluşur. 

Ağızda kötü koku oluşur. 

Mide rahatsızlığı oluşur. 

Sinüzit bazen bütün başımızda ağrıya yol açsa da çoğu zaman başımızın tek bir tarafı ağrır. Sinüzit kalıcı bir rahatsızlık gibidir. Çok nadir geçici olabilir. Ameliyatla kurtulunmaya çalışılsa da sinüsler bir zaman sonra tekrar dolacaktır. Çok şiddetli baş ağrısı geçirenler için ameliyat geçerli bir yoldur. Ama bu süreç zarfında doktorunuzun uygulayacağı ve vereceği ilaçlar da etkili olabilecektir. Bunu yapmak için soğuklardan ve rüzgardan kendinizi mümkün olduğu kadar korumalısınız. Diğer dikkatli olmanız gerekli olan kural ise aç kalmamaya . Uyku düzeninize dikkatinizi açık tutun. Uykusuzluk da sinüziti tetikleyen bir başka unsurdur.

Evde uygulayabilceğiniz ve ağrılarınızı ilaç kullanmadan geçirebilmenin de yolları vardır. En sık ilaç kullanımı hem sağlığınıza zarar verip aynı zamanda bir zaman sonra bağışıklık kazanacağınızdan baş ağrılarınızda etkili olmamaya başlayabilir. Öncelikle sebze yemekleri tüketmek sinüziti engelleyici besinlerdir. Ek olarak C vitamini sağlayan meyveler de sinüzitinizin yayılmasını önleyici niteliktedir. İkinci olarak acı biberli salata ya da yemekler burun akıntısı oluşturacağından sinüslerimizin akmasını sağlayarak ağrımızı önleyici nitelikte olabilecektir. Deniz suyu spreyi kullanarak sinüslerinizi akıtabilir ve baş ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. 

 

Sağlıklı yaşam dışında dışarıdaki hava koşullarına da ayak uydurmalısınız. Kış ve bahar mevsiminde çoğu zaman sinüzit daha belli olarak görülmektedir. Hava koşullarına göre giyinmeli ve kışın ağrı çekmek istemiyorsanız şapkasız dışarı çıkmamalısınız. Nemli havalara dikkat etmeli çok fazla güneş altında kalmamaya özen göstermelisiniz. Böylelikle olası sinüzit ağrılarınızı engellemiş olursunuz. 

Diğer dikkatinizi açmanız gerekli olan unsur da ortamın hava ve kokusudur. Kapalı alanlardaki sigara kullanımına maruz kalmanız sinüzitinizi tetikleyecektir. Ek olarak trafiğin yoğun olduğu dönemlerde dışardıa olmanız hava kirliliğinden oluşacak sinüzitin habercisidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Diş tartarı neden olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?