Fas nasıl bir ülkedir?
Fas'ın en büyük şehri Kazablanka'dır. Agadir, Marakeş, Meknes ve Fez kentleri de ülkenin önemli kentleri arasındadır. İdari olarak 16...
Atlantik Okyanusu'ndan başlayıp Akdeniz'e kadar uzanan sahil şeridiyle ünlü Fas, Afrika kıtasının kuzeyinde yer bulur. Resmi adı Fas Krallığı'dır. Kara komşuları Cezayir, Moritanya ve Büyük Sahra'dır. Başkenti Rabat olan Fas, dünya dillerinde Morocco ismi ile anılır.
Fas'ın en büyük şehri Kazablanka'dır. Agadir, Marakeş, Meknes ve Fez kentleri de ülkenin önemli kentleri arasındadır. İdari olarak 16 birimden oluşan ülkede 35 milyona yakın insan yaşar. Nüfusun çoğunluğu Faslı olarak nitelendirilen Arap-Berberi kökenlilerden oluşur. Resmi diller Arapça ve Berberice'dir. İş dünyasında Fransızca ve İspanyolca da konuşulur.
Afrika'nın en batı ucunda bulunan Fas, Atlas Okyanusu ve Akdeniz ile olan uzun bağı nedeni ile kıtada hüküm sürenden daha değişik iklimsel özelliklere sahiptir. Sınırları içindeki Sahra Çölü, ülkenin bir bölümünde çöl ikliminin hakim olmasına neden olur. Bundan hariç kalan bölümlerde ise Akdeniz ikliminin hakimiyeti söz konusudur. Hakim iklim türünün yanında getirdiği bitki örtüsü de Fas'ta görülebilmektedir
Sosyal yaşam açısından bakıldığı zaman Fas, İslam gelenekselliği ile batı modernizmini aynı süre içinde barındıran bir ülke olarak görülmektedir. Değişik kültürlerin harmanlanmış eserlerini görmenin mümkün olduğu ülkede, kültür turizmi yönünden oldukça zengin bir birikim yer bulur. Fas, geniş bir Akdeniz mutfağına da sahiptir.
Fas, uzun sahil şeritleri ile beraber yüksek dağ ve dağ sıralarından oluşur. Ülke coğrafyasında önemli yer tutan dağların arasında çok miktarda vadi ve plato bulunmaktadır. Bu alanlarda oluşmuş ovalar, ülke ekonomisinde önemli gelir kaynağı olan tarımın yapıldığı alanlardır. O neden ile çok yerleşim bu ovaların çevrelerinde kurulmuştur. Ülkede göl ve nehir sayısı azdır.
Fas, Türk vatandaşlarına 90 güne kadar vize uygulamaz. 3 aydan fazla geçerliliği olan bir pasaport ile Fas'a giriş yapmak mümkündür.
Fas ekonomisi tarıma dayalıdır. Yeraltı kaynakları ve bunların işlenmesi de önemli kabul edilen bir yer tutar. Ülkenin Avrupa ile yakın coğrafi konumu, iktisadi açıdan gelişmesine katkıda bulunmuştur. Son yıllarda turizm de önemli sayılabilecek bir gelir kaynağı şekline dönüşmüştür.