Sanat tarihi nasıl bir bölümdür?

Sanat tarihçileri Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığına bağlı müzeler, turizm kuruluşları ve bazı tur acentalarında görev yapa...

 

Sanat Tarihi bölümü belli alanlardaki kültür birikimi içinde öğrencilere belli bir bakış açısıyla sanat görüşü kazandırmak için eğitim vermektedir. Bu alanda hakim bir bilgi seviyesi ile sanat eserlerinin korunmasına ve değerlerinin anlaşılmasına yardımcı olur.

Çalışma Alanları Nerelerdir?

Sanat tarihçileri Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığına bağlı müzeler, turizm kuruluşları ve bazı tur acentalarında görev yapabilirler. Ek olarak öğretmenlik sertifikası almış olan sanat tarihçileri okullarda da görev yapabilirler.

Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yapar?

Sanat Tarihi programını başarı ile bitiren öğrenciler "Sanat Tarihçisi" ünvanı kazanır ve minyatür, resim, mimarlık eserleri ve sanat eserlerini değerlendirir. Kaçakçılığa karşı halkın bilinçlenmesi için konferanslar verip yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin çalışma alanları bilhassa müzelerdir ama bazen araziye çıkarak kazı çalışmalarına katılır. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri ise müzeye gelen eserlerin kayıtlarını tutarak ilgili sınıflarına sokar.

Sanat Tarihi Hangi Üniversitelerde Bulunur?

Sanat Tarihi lisans programını bünyesinde bulunduran bazı üniversiteler arasında Marmara, Hacettepe, Ege, Gazi, Sakarya, Ondokuz Mayıs ve Selçuk üniversitesi bulunmaktadır.

Sanat Tarihi Bölümünün Amacı Nedir?

Sanat Tarihi lisans programının gayesi hassaten Türkiye'de ve dünyada bu zamana kadar üretilmiş sanat eserlerini araştırarak kronolojik gelişmelere ve yöresel boyutlara göre incelenmesini sağlamaktır. Ek olarak bölümün amaçları arasında öğrencilerin ilkçağlardan bugünümüze kadar olan sanatı ve sanat tarihi hakkında daha derin bilgilerin edinilmesini sağlamak da bulunmaktadır. Kısımda Anadolu'ya komşu olan Orta ve Doğu Akdeniz, Mısır ve Yakın Doğu gibi bölümlerin sanatları da ela alınır.

 

Mesleğin Getirdiği Özellikler Nelerdir?

Sanat Tarihi programını okuyan öğrencilerin güzel sanatlara ilgili olması, analitik düşünce gücünün yüksek olması ve uyarıcılara karşı algı kapasitesinin yüksek olması gerekmektedir.

Sanat Tarihi Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?

Sanat Tarihi lisans eğitimi dört yıldır ve eğitim süresince belli başlı derslerin okutulması zorunludur. Çoğu sözel ağırlıklı olan derslerin arasında islam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık ve minyatür sanatı gibi dersler bulunmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan İstatistik nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?