Rattan mobilyanın bakımı nasıl yapılır?

Bir rattan mobilyayı doğru bir biçimde temizlemek için doğru araçların kullanılması önemlidir. Normal temizlik veyahut toz bezleri ra...

 

Antika bir rattan mobilya için düzgün temizlik ve bakım çok önemlidir. Rattan (hasıra benzer) sandalye ve mobilyaların sırt kısmı için örgüdür. Görece küçük olan bu ağaçtan bantlar zaman geçtikçe ve türlü elementlerin de etkisi ile kırılgan hale gelebilir ve mobilya sahibini tamir yapmak zorunda bırakabilir. Eğer bu hal olursa doğru adımlar atılarak tamirin uzun dönemli bir çözüm olması konusunda emin olunabilir. Örgü konusunda tecrübesiz kimselerin bu işin ehli insanlar ile rattan parçaların tekrardan örülmesi konusunda anlaşmaları yararlarına olabilecektir.

Temizleme Araçları

Bir rattan mobilyayı doğru bir biçimde temizlemek için doğru araçların kullanılması önemlidir. Normal temizlik veyahut toz bezleri rattan örgüleri arasındaki küçük bölümlere giremez. Bu bölümlerin umursanmaması kir ve pisliğin birikmesi anlamına gelir bu da ürünün hasar almasına yol açabilir. Doğru temizleme için bir boya fırçasının fırçalarını yarım boyutuna kesin. Bu onların görece sertleşmesini sağlarken benzer zamanda da rattan örgülerin aralarına girebilmesini sağlamaktadır. Yavaşça ileri geri fırçalayın ve sonrasında öne arkaya fırçalayarak bütün alanı dönün. Daha derin temizlik için orta sertlikte bir diş fırçasını alın ve rattan örgüleri arasındaki ufak noktaları hedef alın.

Örgü Değişimi

Eğer rattan mobilyanızın örgülerinde kırıklar var ise değişmeleri gerekmektedir. Değişim parçaları mobilya malzemeleri satan mağazalarda bulunabilir. Orijinal boyutlar ile benzer boyutta parçalar aldığınızdan emin olun. Bir çift pense ile kırılmış parçaları mobilyadan sökün. Deliği biraz genişletmeniz gerekebilir. Yeni örgülerinizi yarım saat kadar suda bekletip esnek hale geldiklerinden emin olun ve sonrasında ağaç yapışkanı kullanarak örgünün ucunu deliğe sabitleyin. Amatör bir örgücü için yeni parçalar ile örgü modelinin aynısını yapmak birkaç deneme gerektirebilir. Örgü işi bitince parçayı cilalayın.

 

Cilalama

Senelerce kullanımdan sonra cila yada boya rattan mobilyanızdan kalkıp gitmiş olabilir. Bilhassa oturulan bölümde cila kalkmış yada silinmiş olabilir. Bu olduğunda çözüm tekrardan cilalamaktır. Eski cilayı kaldırmak için kumlama yöntemini kullanmayın. Mobilya ürünlerinde kullanılmak için üretilmiş cila kaldırıcılar kullanabilirsiniz. Cila sökücüyü bir bez ile silin ve bütün kimyasalın çıktığından emin olmak için su ile yıkayın. Kağıt havlu veyahut mikrofiber bez ile kurutun. Kurutulduktan sonra mobilyanız yeni cila için hazırdır. Rattan örgülerin derinliklerine fırça veya rulonun girememe ihtimalinden ötürü sprey cila kullanmayı düşünebilirsiniz.

Su

Su rattana hem faydalı aynı zamanda zararlıdır. Yağmur ve kar altına bırakılmış rattan mobilyalar çürümeye başlarlar. Lakin suyun doğru kullanımı mobilyanızın temiz kalmasını sağlamaktadır. Temizlemek için mobilyanızı duvara doğru dayayın veya yatırın. Fırçaya biraz su yedirin ve rattanı fırçalayın. Sonrasında hemen mobilyayı mikrofiber bez yahut kağıt havlu ile kurulayın. Suyun mobilya üstünde kalmasına yada birikmesine izin vermeyin. Eğer mobilyanızı dışarıda kullanıyorsanız havanın ıslak olduğu günlerde mobilyanızı bir muşamba ile kaplayın. Sıvı teması yaşandıktan sonra olabildiği miktardai olabildiği ölçüde çabuk halde kurutun.

 
 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Sarı ahşap bakımı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?