Trabzon hurması nasıl yetiştirilir?

Sağlık yönünde yararlı olan potasyum mineralini bol bol bulundurduğu için böbrek faaliyetlerini düzenlemede yardımcıdır. Cennet hurma...

 

Bazı yörelerde cennet elması, cennet hurması gibi adlar ile de anılan Trabzon hurması ana vatanı Türkiye olmamasına karşın türkiyede yaygın olarak yetiştirilir. Ek olarak bu bitkinin dünyada ticareti yapılmış olan 15 türü daha vardır. Ülkemizde yaygın olan çeşitlerinden portakal görünümlü buruk olan çeşidine hachiya, basık olan domates seklindeki çeşidine ise fuyu ismi verilir.

Sağlık yönünde yararlı olan potasyum mineralini bol bol bulundurduğu için böbrek faaliyetlerini düzenlemede yardımcıdır. Cennet hurmasının dış kabuğu soyulduktan sonra yumuşatarak yenilmesi gastrite karşı çok yararlıdır.

Trabzon hurması çukur toprağı sevmez. En verimli kumlu toprakta yetişir. Eğer bahçesinde su kontrolü iyi olursa kaliteli ürünler elde edilebilmektedir. Takriben 200 ağaç 20 ton ürün verebilecek kapasitededir. Bu ağaç, toprak isteği yönünden en verimli halde Hatay, İzmir, Trabzon, Artvin bölümlerinde yetiştirilir. Lakin Marmara kısmında Bursa etrafında de yetiştirilebilir. Türkiye'de azami Trabzon hurması üretimi Hatay, Adana, Mersin, Ordu, Artvin, Samsun, Kastamonu ve Kocaeli illerinde yapılmaktadır.

Fuyu çeşidi basık görüntülüdür. Mandalina büyüklüğünde olan meyvesinin içi dört lobludur ve çekirdeklidir. Hachiya adı verilen buruk cinsinde çekirdek yoktur. Meyvesi ise takriben 300-400 gramdır. Fuyunun meyvesi ise 80 gram kadardır. Fuyu yeşilken yenebilir, hachiyanın ise olgunlaşması beklenir. Trabzon hurmasının sanayi alanında kullanımı da yaygındır. Marmelat, reçel gibi ürünlerin yaparken kullanılmaktadır.

 

Trabzon hurması pazar değeri yüksek ve pazar ömrü uzun olan bir meyvedir. Münasip koşullarda bekletildiğinde 6 ay süresince tezgâhta kalabilir. Ömrü sonsuz olan Trabzon hurması ağacı, dikildiği toprağı aktif tutmasıyla da bilinir. Asırlar boyunca yaşayabilen bu ağacın tek zayıf noktası çok kırılgan bir dal yapısına sahip olmasıdır. Bu nedenle dallarının fazla uzatılmaması gerekmektedir. Ek olarak derin budamalar yapıldığı zaman duble meyveler vermektedir ve dal kırılması önlenir. 

Cennet hurmasının sonbaharda yaprakları bordo, kırmızı, eflatun renk alır ve meyvelerinin de üstüne kar yağdığında kışa turuncu bir renkle girerek güzel bir estetik görünüm sağlamaktadır. Bu özelliklerinden ötürü güzel süs ağacı olarak peyzaj mimarisinde de kullanılmaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Çakşır otu nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?