Panjur nasıl takılır?

Rulo biçimindeki panjurların elektrik motoru kullanılan modellerinde panjurun açılıp kapanması bir elektrik anahtarı ile veya uzaktan...

 

Pencerelere dışarıdan takılarak ciddi miktarda ısı yalıtımı sağlayan panjurlar benzer zamanda istenmeyen hallerde güneş ışığının içeri girmesini de engellerler. Balkon kapatma amacı ile da kullanılabilen panjurlar özel olarak kış mevsimindeki aylarda kapalı tutulduklarında sağladıkları ısı yalıtımının yanında, fırtına ve rüzgâr gibi hava koşullarının negatif etkilerinden de pencereleri korurlar. Eskiden daha fazla pencerenin dışında iki yana açılan ahşap kanatlar biçimindeki panjurlar kullanılırken bu günlerde ise daha fazla akordeon halinde ortadan iki yana açılan modeller ile rulo halinde toplanan panjurlar kullanılırlar.

Panjur Nasıl Takılır?

Daha sonrasında panjur toplama kutusu yerine sabitlenir ve panjurun üstüne sarılacağı tambur borusu yerine takılır.

Tambur borusuna yeterli sayıda çelik askı takılarak bir adet panjur lameli çelik askılara takılır.

Panjur toplama ipleri, bu iş için açılmış delikten geçirilir ve iç kısımda delik olan bölüme panjur ipi sarma aparatı takılır.

Önceleri pencere ölçülerine göre hazırlanmış olan dikmeler de pencerelere sabitlenir.

Alınan çerçeve ölçülerine göre üretilen panjurun montajında en ehemmiyetli nokta panjur toplama kutusunun dengeli halde yerine sabitlenmesidir. Toplama kutusunun montajı için her şeyden önce pencere kasası tercih edilir. Eğer pencere kasası montaj içim müsait değilse kutu montajının duvara yapılmış olması gerekmektedir.

 

Daha sonrasında da lameller kenarlarından, pencereye sabitlenmiş olan dikmelerdeki raylara geçirilir.

Daha önceleri alınan ölçülere göre kesilmiş ve birleştirilmiş olan panjur lamelleri ise askılara takılmış olan lamele geçirilir ve lamellerin tamamı deneme amacı ile tambur borusu üstüne sarılır.

Alınan ölçülere göre üretilmiş olan toplama kutusu terazili olabilecek biçimde yerine hizalanır. Bu hizalama esnasında panjurun toplanmasını sağlayacak olan iplerin içeri gireceği delikler işaretlenir ve toplama kutusu indirilerek bu delikler delinir.

Son olarak panjur toplama kutusunun kapağı yerine sabitlenerek montaj işlemi tamamlanır.

Rulo biçimindeki panjurların elektrik motoru kullanılan modellerinde panjurun açılıp kapanması bir elektrik anahtarı ile veya uzaktan kumanda tertibatı ile yapılabilmektedir. Rolu halinde katlanan panjurlar da iki çeşittir. Bunlar monoblok panjurlar ve dıştan kutulu panjurlardır. Monoblok panjurlarda panjur toplama kutusu pencere kasası ile beraber imal edilir ve toplama kutusu dışarıdan fazla çıkıntı oluşturmadığı için daha estetik bir görüntüye sahiptir. Toplama kutusu dışarıda olan panjurlarda ise sonrasında yapılmış olan panjur toplama kutusu pencere kasasının üstüne yahut duruma göre duvara takılır.

Pencerelere panjur takılabilmesi için hepsinden önce çerçeve ölçülerinin alınması gerekmektedir. Alınan çerçeve ölçülerine göre panjur üretimi yapılmaktadır. Pencereye takılacak olan panjur uzun ve tek parça olabileceği gibi, pencere kasasındaki her kısım için bağımsız kısımlar de oluşturulabilir. Çoğunlukla pencerenin sık açılan bölgesinde panjurlar parçalı olarak tercih edilir. Bu parçalar makaslı olup panjur toplanmadan ihtiyaç durumunda öne doğru ittirilip bir nebze açılarak kullanılabilirler.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Çiçekli halı nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?