Pencere bakımı nasıl yapılır?

Çerçeve yüzeyi pürüzsüz hale getirilip güzelce temizlenince pencere boyanır ve boya kuruduktan sonra üstüne vernik uygulaması yapılma...

 

Evlerimizin dışarısıyla bağlantıları olan pencereler, evlerimizi istenmeyen dış etkilerden korurlarken benzer zamanda evin güneş ışınları ile aydınlatılmasını ve açıldıklarında evin etkin bir biçimde havalandırılmasını sağlarlar. Pencereler, uzun seneler boyunca kullanılması amaçlanan eşyalar oldukları için, ilk safhada pencere çerçevelerinde kullanılacak malzemelerin tercihinde dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha sonraki zamanlarda ise bakımlarının düzenli bir biçimde yapılmış olması pencerelerin ömürlerini uzatacaktır. Şimdi pencere tercihinde ve kullanılan pencerelerin bakımında nelere dikkatli olunması gerektiğine bir göz atalım.

Ahşap Pencerelerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çerçeve yüzeyi pürüzsüz hale getirilip güzelce temizlenince pencere boyanır ve boya kuruduktan sonra üstüne vernik uygulaması yapılmaktadır. Ek olarak ilk defa boyanacak yahut boyası toptan çıkartılmış ham yüzey üstüne boya yapılmadan önce emprenye uygulanması da çerçeveyi mantarlara ve haşerelere karşı korur ve çerçevenin ömrünü uzatır. Bunun peşi sıra ahşap çerçevelerdeki eskiyen cam macunları da kazınarak çıkartılmalı ve yerine yeni macun uygulaması yapılmalıdır.

Ahşap pencerelerde kullanıma ve hava koşullarına bağlı olarak boyalarda çatlamalar ve dökülmeler ortaya çıkabilir. Bu çatlaklar çerçeveye kadar ulaşmışsa, çerçevedeki boya spatula vasıtasıyla kazınarak çıkartılmalıdır. Sonrasındaysa çerçevede kalan boya ince bir zımpara vasıtasıyla temizlenerek çerçeve pürüzsüz hale getirilmelidir. İnce çatlaklarda ise yalnızca zımpara kullanımı yeterli olabilir lakin bu halde çatlakların macunla doldurulması gerekmektedir.

 

Alüminyum Pencerelerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Alüminyum çerçeveler bakım gerektirmezler. Bu pencereler nemli bezle silinerek temizlenebilirler. Bununla beraber alüminyum çerçevelerdeki cam fitillerinde eskime ve yıpranma var ise, bu fitiller kolay bir biçimde yerinden çıkartılarak yenileri ile değiştirilebilirler.

PVC Pencerelerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer PVC pencereler hava geçiriyorlarsa, contaları kontrol edilmeli ve yıpranmış contalar yenileri ile değiştirilmelidir. Ek olarak contalarının arap sabunu ile silinmesi hem contaların sertleşmesini engeller aynı zamanda ömürlerini uzatır. Buna ek olarak pencere profillerinin zarar görmemesi için temizlik yapılırken partikül içermeyen sıvı yahut krem temizlik malzemelerinin kullanılması gerekmektedir. Temizlik için tiner, aseton yahut gaz gibi maddeler kullanılmamalıdır.

Ek olarak bütün pencerelerde genel açıdan metal akşamların belli aralıklar ile gres yağı veyahut ince makine yağıyla yağlanması ve gevşeyen kolların tornavida yarımıyla sıkıştırılması gerekmektedir.

 

Pencere Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi malzemeden yapılmış olursa olsun, bütün pencerelerin bakıma ihtiyaçları vardır. Şimdi, pencere bakımlarının nasıl yapılmış olması gerektiğini inceleyelim.

Son günlerde kullanımı en bilinen olan PVC çerçeveler ise bu popülerliklerini çok güzel ısı yalıtımı sağlamalarına, kolay uygulanabilir olmalarına ve maliyetlerinin diğer seçeneklere göre daha düşük olmasına borçludurlar. Ama bunlarla beraber PVC pencereler ek olarak bir mekanizma uygulanmadığı sürece hava sirkülasyonunu önledikleri için, bu tarz pencerelerin kullanılmış olduğu evlerin daha sık havalandırılması gerekmektedir.

Pencere çerçevelerinde en fazla kullanılan malzemeler ahşap, alüminyum ve PVC’ dir. Bu malzemelerin birbirlerine göre avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur.

Alüminyum çerçeveler ise sağlamlıkları, hafiflikleri ve paslanmaya karşı sağlam oluşları ile ön plana çıkarlar. Bununla beraber metallerin ısıyı iyi iletmeleri bu tarz çerçevelerde ısı yalıtımını negatif etkilemektedir.

Ahşap çerçeveler hem sağlamdır, hem iyi ısı yalıtımı sağlarlar aynı zamanda diğer seçeneklere göre daha doğal ve şıktırlar. Ahşap çerçeveler ek olarak havayı bir nebze geçirerek bulundukları odada hava dolaşımı sağladıkları için daha sağlıklıdırlar. Lakin kötü hava şartları, ahşap çerçevelerin verniklerinde ve boyalarında çatlamalara ve deformasyonlara neden olabileceği için ahşap çerçevelerin belli aralıklar ile bakımlarının yapılmış olması gerekmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Duvar ünitesi nasıl seçilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?