Çocukla nasıl oyun oynanır?

Anne-babaların çocuklarıyla oynayacakları oyunu seçerken çocuğun yaş grubunu ve cinsiyetini de göz önünde bulundurması gerekmektedir....

 

Çocuklar çevresinde olup bitenleri, hayatı ve dünyayı kavramak için ilgiye ve meraka sahiptir. Bundan dolayı algılarının hayli açık olduğu böyle zamanlarda hayatlarının sonraki yıllarına hazırlanabilirler. Çocukların fiziki ve zihinsel gelişimi için en iyi öğrenme yolu oyundur.

Anne-Babalar Çocuklarıyla Nasıl Oyunlar Oynamalı?

Anne-babaların çocuklarıyla oynayacakları oyunu seçerken çocuğun yaş grubunu ve cinsiyetini de göz önünde bulundurması gerekmektedir. Yaşına münasip olmayan oyunlar, çocukları yetersiz hissettirebilir, özgüvenini azaltabilir. Öte yandan basit oyunlar da çocuklara sıkıcı gelir ve öğrenmelerini sağlamaz. Cinsiyet açısından bakıldığı zaman erkek çocukların daha hareketli ve fiziki aktivitelerin ön planda tutulduğu, kız çocukların ise daha durağan ve diyoloğa dayalı olan oyunları tercih ettikleri bilinmektedir. 

Anne-babaların oyun seçerken çocuklarının nelerden hoşlandığını ve neleri sevmediğini bilmeleri önemlidir. Bunu anlamak için deneme-yanılma yöntemi de kullanılabilmektedir. Çocuk ilgi duymadığı bir oyunu oynama konusunda zorlanmamalıdır. 

Oyun oynamak çocuklar kadar ebeveynler için de önemlidir. Çocuklarıyla düzenli bir biçimde oyun oynayan anne-babalar çocuklarını daha iyi tanır, onlarla nasıl doğru biçimde iletişim kuracaklarını anlar. Ek olarak çocukla oyun oynamak, ebeveyn için de eğlenceli ve kaliteli bir zaman demektir. 

 

Yaş Grubuna Göre Oyun Nasıl Seçilir?

5-6 yaşındaki çocuklar okul öncesi zamanda olduklarından daha fazla konuşmaya ve sosyalleşmeye dayalı oyunlar oynamalıdır. Mümkün ise yaşıtlarının da bulunmuş olduğu grup oyunları oynanmalı, taklit, rol yapma gibi oyunlarla çocuğun mantıklı cümle kurma ve diğer oyun arkadaşlarını gözlemleme yeteneğinin gelişmesi sağlanmalıdır. Bu vesileyle çocuklar diğer çocukların ve ebeveynlerinin duygularını, hareketlerini gözlemleme ve anlama becerilerini geliştirir. 

3-4 yaş grubundaki çocukların motor becerilerinin gelişmesi için resim yapma, oyuncak hamurundan nesneler oluşturma oyunları oynanmalıdır. Bu oyunlar çocukların hayal gücünün de gelişmesine yardım eder. Bu yaş grubundaki çocukların konuşma becerilerinin gelişmesi için oyuncaksız, diyolağa ve fiziki aktiviteye dayalı oyunlar da oynanabilir. Mesela hayvan sesi çıkarma, o hayvanın adını söyleme ve taklidini yapma oyunu çocuğun gelişiminde önemli rol oynar. 

1-2 yaşındaki çocuklar çoğunlukla çevresinde bulunan nesnelerle ve oyuncaklarıyla oynamaktan hoşlanırlar. Bu yaş grubu çocuklarla nesneleri saklama ve bulma oyunu oynanabilir. Bu vesileyle çocuğun yer-yön duygusu gelişir, nesneyi ararken hareket edeceğinden bu oyun çocuğun kas gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Ek olarak bu yaş grubundaki çocuklar ellerindeki nesneleri fırlatmayı, atmayı çok severler. Top veyahut peluş oyuncaklarla atma-tutma oyunları oynanabilir, çocuğun el-göz koordinasyonunu geliştiren bu oyunlar çocukların çok hoşuna gider. 

 

Oyun oynamayı sevmeyen çocuk yoktur. Oynadıkları oyunlar hasebiyle hem diğer çocuklarla aynı zamanda ebeveynleriyle sağlıklı iletişim kuran ve sosyalleşen çocuklar ilerleyen yaşlarında da insan ilişkilerinde daha başarılı ve mutlu olurlar. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Bebeklere eğitici kitap seçiminde nelere dikkat edilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?