Motosiklette nasıl fren yapılır?

Peki, motosikletlerde doğru frenleme nasıl yapılmalıdır?...

 

Bazılarına göre motorsiklet kullanmak vazgeçilmeyen bir tutkudur. Nerdeyse her yerleşim yerlerinde motorsiklet toplulukları muhakkak vardır. Motorsiklet kullanmanın avantajları saymak ile bitmez. Lakin motorsiklet kullanmak her ne kadar zevkli ve güzel şey olsa da kullanması çok dikkat gerektiren ve öğrenilmesi gerekli olan bir eylemdir.

Peki, motosikletlerde doğru frenleme nasıl yapılmalıdır?

Motosikleti, araba kullanmak gibi düşünemeyiz. Araba 4 tekeri üstünde ve dengede gider iken motorsiklet ise 2 teker üstünde ve dengeyi sizin ayarlamanız gerekmektedir. 2 teker üstünde gazı ve debriyajı ayarlamak zordur. Bunları öğrenmek ile motorsiklet kullanmak bitiyor mu? Hayır, yine 2 teker üstünde iken arka ve ön freni kullanmakta bir marifet gerektirir. Eğer motosiklette iken frenlemeyi düzgün yapılmaz ise denge bozulur ve yaralanmalı kazalar olabilir.

İlk başta ön freni kullanırken motorsiklet gidonunu ellerimizle sağlam bir biçimde tutuyoruz ve devamında sağ elimizin 4 parmağını dışarı çıkararak fren manetini ağır ağır kendimize doğru çekiyoruz. Muhakkak bir anda çekmiyoruz kendimize, eğer bir anda çekersek ön tekerlek kilitlenir ve motosikletteki dengeniz bir anda bozulur.

Viraja girmeden önce frene basarak motosikletimizi yavaşlatmalıyız, virajda iken fren basmak motosikletin dönüşünü engelleyebilir. 

Her şeyden önce motosikletlerde 2 adet fren bulunur. Bunlardan sağ elimizin altında bulunan sağ manet ön fren, sağ ayağımızın altında bulunan pedal ise arka fren görevi görmektedir.

 

Eğer gittiğiniz yol asfalt bir yol ise ön freni daha çok kullanmak gerekmektedir. Fakat eğer toprak yolda gidiyorsanız muhakkak ön freni çok kullanmayınız. Bu hallerde ön freni çok kullanmak dengenizi bozmanızı sağlamaktadır.

Arka freni kullanmak ise benzer ön freni kullanmak gibi hafiften başlamak suretiyle sağ ayağımız altındaki fren pedalına basıyoruz. Muhakkak bir anda pedala basmıyoruz. Önce kademe kademe basıyoruz ve en son tam olarak yavaşladıktan sonra ise toptan basıyoruz.

Şurada önemli olan bazı istisnai haller dışında 2 freni de aynı zamanda birbiri ile uyumlu halde kullanmaktır. Çünkü tek fren yapmak hem dengenizi bozacaktır aynı zamanda duruş mesafenizi arttıracaktır.

Sürüş sırasında belli bir hız değerinin üstünde iken dönüş yaparken yahut manevra yaparken mutlaka ön freni kullanmıyoruz. Bu gibi hallerde arka freni kullanmak daha sağlıklıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Uzun yolda araç nasıl sollanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?