Metalurji ve malzeme mühendisi nasıl olunur?

Kısaca metal bilimi adı verilen metalurji, metal veyahut alaşımların ihtiyaçlara göre üretilmesini, saflaştırılmasını, şekillendirilm...

 

Yakın zamanımızda teknolojik gelişmelerin bu denli hızlı gerçekleşmesinde gayet önemli bir payı  bulunan metalurji ve malzeme mühendisliği; nihai ürünün geliştirilmesi, tasarımı ve üretiminde çok ciddi söz sahibidir. Metalurji ve malzeme mühendisliği, doğal veyahut sentetik olarak temin edilen hammaddelerin işlenerek ihtiyaçlara çözüm olabilecek nitelikteki yeni ürünlerin üretilmesini yahut var olan ürünün geliştirilerek daha fonksiyonel olarak kullanılasını sağlamaktadır. Havacılık, uzay, enerji, otomotiv, tıp, haberleşme , savunma  sanayii gibi günlük hayatın olmazsa olmaz alanlarında başrolü üstlenen metalurji ve malzeme mühendisliğini iki ana başlık altında incelemek iş tanımını yapmak adına büyük kolaylık sağlayacaktır.

1.Metalurji

Kısaca metal bilimi adı verilen metalurji, metal veyahut alaşımların ihtiyaçlara göre üretilmesini, saflaştırılmasını, şekillendirilmesini ve münasip kaliteye getirilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Fiziki ve kimyevi olmak üzere iki dala ayrılan metalurji, cevher halindeki hammaddelerin işlenerek azami verim alınabilecek bir ürün durumuna getirilmesini ve münasip işlemlerden sonra ihtiyaca cevap verebilecek nihai ürün elde edilmesini amaçlar. Gün içerisinde hayli sık karşılaştığımız otomobil jantları, rögar kapakları, dişliler gibi çokca malzeme bu bilimden yararlanılarak üretilmiştir. Bütün bunların peşi sıra kıymetli metaller olarak bilinen gümüş, altın, platin gibi yüksek iktisadi değere sahip metallerin üretilmesi, zenginleştirilmesi ve şekillendirilmesi metalurjik çalışmalar hasebiyle gerçekleştirilir.

 

2.Malzeme

Artan teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçlar dolaylı olarak üstün performans gösteren malzemelerin üretilmesi yahut geliştirilmesi gün geçtikçe zorunlu hale gelir. Bu doğrultuda malzeme bilimi, ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikteki malzemelerin üretilmesini veya var olan malzemeleri geliştirerek daha iyi performans sağlayabilecek bir ürün durumuna getirilmesini amaçlar. Havacılık alanında sıkça kullanılan kompozit malzemeler, sağlık alanında kullanılan biyomalzemeler, elektronik cihazlarda kullanılan nanomalzemeler, yalıtım amaçlı kullanılan teknik seramikler, enerji üretimi ve depolanmasında kullanılan enerji malzemeleri ve türlü kullanım alanlarına sahip plastik malzemeler malzeme biliminin faaliyet alanlarından bazılarıdır. 

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Nasıl Olunur?

Lise öğreniminden sonra YGS-LYS sınav sonuçlarına göre Metalurji ve Malzeme Mühendisliği kısmına yerleşmiş her aday, 4 senelik üniversite eğitimini başarıyla tamamlayınca mühendis olarak görev yapmaya hak kazanır. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kredili mevduat nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?