Kanarya nasıl beslenir?

Kanaryaya verilecek yem içeriği mevsime göre değişkenlik göstermektedir. Kış mevsimindeki aylarda ve soğukta yaşayan kanaryalara veri...

 

İspinozgillerden bir kuş çeşidi olan kanarya güzel sesi ile bilinmektedir. Bu özelliği kanaryaların evcil hayvan olarak tercih edilmelerinde önemli rol oynamaktadırlar. Bütün evcil hayvanlarda olduğu gibi kanaryaların bakımında da çok önemli noktalardan birisi beslenmedir.

Kanaryaya Hangi Yemler Verilir?

Kanaryaya verilecek yem içeriği mevsime göre değişkenlik göstermektedir. Kış mevsimindeki aylarda ve soğukta yaşayan kanaryalara verilen tohumların içinde kenevir gibi yağlandırıcı ve nijer gibi kızıştırıcı tohumların miktarının normale göre daha çok olması gerekmektedir. Haziran ve ağustos ayları arasında veyahut sıcakta yaşayan kanaryaların beslenmesinde kullanılan yem karışımlarında ise bu gibi tohumların miktarı azaltılmalıdır. Kış ve yaz ayları için kanaryalara verilebilecek ideal yem karışımları şu biçimde olabilir.

Kış için Yem Karışımı

1 ölçek kuş yemi, 1 ölçek keten tohumu, 2 ölçek Nijer tohumu, 2 ölçek kenevir tohumu, 2 ölçek hindiba tohumu, 2 ölçek marul tohumu, 2 ölçek irmik ve 4 ölçek şalgam tohumu.

Kanaryalar doğal ortamlarında buldukları türlü besinler arasından seçim yaparak kendileri için en sağlıklı beslenmeyi gerçekleştirebilmektedirler. Ama kafeste bakılan kanaryalar, onlara verilen besinler ile yetinmek zorundadırlar. Bu sebep ile kanaryaların beslenmesine özen gösterilmeli, kanaryanın ihtiyaçları en iyi biçimde belirlenmeli ve bu doğrultuda kanaryalara verilen yem içerikleri düzenlenmelidir.

 

Kanaryaların beslenmesi ile ilgili olarak ilk dikkatli olunması gerekli olan nokta verilen yemlerin kaliteli ve taze olmasıdır. Kanaryalara muhakkak bozuk yem ve mama verilmemelidir. Bozulmuş yemlerin ziyan olmaması için kanaryalara verilmesi onlara yapılabilecek en büyük kötülüklerdendir ve bu hal onların hastalanmasına, ayrıca ölümüne yol açabilir.

Kanarya kafeslerinde devamlı yem bulunmalıdır. Yemler temiz yemlikte olmalı ve günlük olarak tazelenmelidir. Yemliklerde bulunan tohum kabukları da yemlikten uzaklaştırılmalıdır. Uzaklaştırılmayan yem kabukları yemliği doluymuş gibi gösterebilir, bu halde kanaryanın aç kalmasına, ayrıca ölümüne yol açabilir. Kanaryalara verilen su da günlük olarak tazelenmeli ve suluğun temizliğine özen gösterilmelidir. Hafta içinde bir kez de kanarya suluğuna %20 oranında maden suyu koyulabilir.

Yaz için Yem Karışımı

Genel açıdan ülkemiz şartlarında yem karışımında %40 oranında kuş yemi ve yine % 40 oranında şalgam tohumu kullanılabilmektedir. Kalan % 20’lik kısım da mevsime göre değişik tohum karışımları ile tamamlanmalıdır. Soğuk mevsimlerin yanında çiftleşme devirlerinde de kanaryalara verilen kızıştırıcı tohumların miktarı arttırılmalıdır. Ek olarak ötüş ve renk için kanarya yemlerinde kolza gibi tohumlar da kullanılır.

 

Kanaryaların vitamin ihtiyaçlarını en iyi biçimde gidermeleri için taze mevsim meyve ve sebzelerinden devamlı olarak verilmelidir. Kanaryalara hafta içinde iki kez meyve, 2 defa da sebze verilmesi uygun olur. Haziran ve ağustos ayları arasında kanaryalara elma, havuç, marul, semiz otu, salatalık, taze incir; kış mevsiminin etkili olduğu aylarda ise kuru incir, havuç, pazı, roka, elma, ıspanak, kara lahana ve su teresi verilebilir.

1 ölçek kuş yemi, 1 ölçek hindiba tohumu, 1 ölçek keten tohumu, 1 ölçek kenevir tohumu, 1 ölçek marul tohumu, 1 ölçek yulaf bulguru ve 4 ölçek şalgam tohumu.

Yemlerden başka kanaryalara renklenme, ötüş ve yavru bakımı için özel mamalar da verilmelidir. Yumurta maması kanaryalara verilen mamalardan birisidir. Bu mamanın yapılmış olması için bir adet yumurta haşlanır ve bu yumurtanın sarısı ezilir. Yumurta sarısına az ölçüde yumurta beyazı, 2 adet ezilmiş bisküvi, iki damla balık yağı, yarım çay kaşığı bal ve bir nebze süt eklenmektedir. Mamaya isteğe göre taze muz, şeftali ve elma rendesi de eklenebilir. Fakat elma ile balık yağı aynı süre içinde kullanılmamalıdır. Bu biçimde hazırlanan mama, hassaten süt içeriğinden ötürü çabucak bozulacağından ötürü mamanın kafeste uzun zaman kalmasından kaçınılmalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Köpek tuvaleti nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?