Karanlık korkusu

Yukarıda sayılan ana sebepler ve bunlar dışında bir nedene dayalı olarak karanlık korkunuz var ise her şeyden önce karanlığı normalle...

 

Bilimsel olarak akluofobi adı verilen karanlık korkusu toplumda sürekli görülebilen fobi türlerinden biridir. O neden ile karanlıktan yalnızca küçük çocukların korktuğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Sanılanın tersine karanlık korkusu eğitim, yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin toplumun geniş kesiminde görülür. Akluofobinin temelinde yatan çokca neden olabilir fakat en bilinen olanları şu biçimde sıralayabiliriz :

Karanlık korkusunun temelinde yatan kavram "güvenlik" algısıdır. İnsan doğası gereği kendini güvende hissetmek ister. Güvende olduğu hissini de bulunmuş olduğu ortamla ilgili beş duyu organı vasıtasıyla elde ettiği verilere dayanarak oluşturmaktadır. Karanlık ortamda insan görme duyusunu kullanamadığından ötürü çevresiyle ilgili yeterli veriyi sağlamakta güçlük çeker. Bu da kişinin tedirgin olmasına neden olur. Tedirginlik bir zaman sonra yerini korkuya bırakır.

Karanlık korkusunun diğer bir nedeni ise ailevi eğitimdir. Korku öğrenilmiş bir duygudur. Bilhassa çocukluk çağında ebeveynler tarafından çocuklara gece karanlık olmadan eve gelmesi tersi durumunda başına istenmeyen olaylar gelebileceği yahut anlatılan hikayelerde korkunç öğelerin karanlıkla ilişkilendirerek sunulması çocuğun karanlığı ürkütücü bir kavram olarak algılamasına neden olur. Bundan dolayı karanlığı beyninde kötü kavramıyla ilişkilendiren çocuğun karanlık ortamda kaldığı zaman korkması ve kendini maruz kalabileceği tehlikelere karşı hazırlaması pekala normal davranıştır. Çocuğun sağlıklı psikolojik gelişim göstermesi için ebeveynlerin korkutma yöntemi ile çocuk terbiye etmeye çalışmaması gereken eğitimin çocuğa korkutarak değil akıl ve mantık çeçevesinde verilmesi gerekmektedir. Tersi halinde çocukta karanlık ortamda kaldığında altını ıslatma, ağlama, bağırma gibi duygusal ve fiziki tepki bozuklukları görülebilmektedir. Bu halde psikolojik destek gereklidir.

 

Bireysel yaşanmışlıklar da karanlık korkusunu tetikleyen önemli unsurlardan biridir. Yapılmış olan çok kriminal odaklı psikolojik araştırmada suç mağdurlarının suç sonrası yaşamlarında suçla ilişkilendirdikleri kavramlardan kaçış içerisinde oldukları gözlenmiştir. Dolaylı olarak karanlık ortamda suç yahut benzeri bir fiile maruz kalmış kimselerin tekrar böyle elim bir olaya maruz kalabileceklerini düşünmelerinden ötürü karanlık ortamlarda aşırı duygusal tepki vermektedirler.

Yukarıda sayılan ana sebepler ve bunlar dışında bir nedene dayalı olarak karanlık korkunuz var ise her şeyden önce karanlığı normalleştirin. Karanlığın da minimum aydınlık kadar normal hal olduğunun idrakı sizi duygusal bağlamda rahatlatacak karanlık ortam hassasiyetinizin azalmasına yardım eden olabilecektir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kakao yağının faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?