İleri yaşta hamilelik riskli mi?

Yaş ilerlediğinde fark edilmiş yahut edilmemiş pelvik enfeksiyon geçirmiş olma olasılığı artmaktadır. Bu her enfeksiyon tüplerde bell...

 

İleri yaş gebeliği, 35 yaşından sonra olan gebeliklere denilmektedir. 40'lı yaşlarla beraber hamilelik olasılığı %50 oranında azalmaya başlar. Buna göre bu yaşlarda hamilelik planlıyorsanız genel sağlık durumunuzu göz önüne alarak hareket etmelisiniz. İleri yaşta gebe kalan birçok kadın sağlıklı bebek dünyaya getirmesine karşın genç anne adaylarına göre riskleri daha fazladır. İleri yaş gebeliklerinde en fazla korkulan komplikasyon kromozom anomalili bebek dünyaya getirmektir. Bu anomaliliklerden devamlı görüleni Mongolizm dediğimiz Down Sendromu'dur. Down Sendromu, zeka geriliğinin peşi sıra bazı kalp ve organ anomalileri içermektedir. Bu anomalilik hamilelik esnasında yapılmış olan prenatal testler, bilhassa amniyosentez ve korion villus biyopsisi (anne ile bebek arasında iletimi sağlayan plasentadan ultrason kontrolü altında ince bir iğne ya da çubuk ile doku parçasının alınması) ile bu bebekler tanınabilir. 

Dış Gebelik

Yaş ilerlediğinde fark edilmiş yahut edilmemiş pelvik enfeksiyon geçirmiş olma olasılığı artmaktadır. Bu her enfeksiyon tüplerde belli bir hasar bıraktığından ve yine yaşla beraber tüplerin hareket etme potansiyeli azaldığından bu tür anne adaylarında dış hamilelik görülme riski daha fazladır.

Plasenta

İleri yaşla beraber Plasentanın önden gelmesi yani Plasenta Previa sıklığı artmaktadır. Dolayısı ile kanama daha çok görülmektedir.

 

Düşük

Gebeliklerde düşüklerin en büyük nedeninin kromozomal anomaliler olduğu saptanmıştır. Yaşla beraber bu anomaliliklerin görülme riski arttığından ileri yaş anne adaylarının düşük yapma riski genç anne adaylarına oranla 4 misli fazladır.

Erken Doğum

İleri yaşlarda dolaşım sistemini bozan tansiyon ve şeker hastalıklarının görülmesi annelerimizin bebeklerinde rahim içi gelişme geriliğine neden olur bu nedenden erken doğum gerçekleşebilir. 

Sezaryen

İleri yaş anne adaylarında daha sık komplikasyon görüldüğünden anne ve bebek hayatını kurtarmak için yapılmış olan sezaryen operasyonlarına 2-3 kat daha çok gereksinim duyulur.

İleri yaşta bir anne adayı olmayı planlıyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz;

Kiloluysanız fazla kilolarınızdan kurtulun. Şişman kimselerin gebeliklerinde daha çok problem yaşama riski artmaktadır.

Folik asit içeren vitamin hapları alınması, bebekte gelişmesi olası sinir sistemi anomalilerin görülme sıklığını azaltacaktır.

Muhakkak perinataloji (yüksek riskli gebelikler) konusunda deneyimli bir jiekolog tarafından hamilelik izlemlerinize düzenli biçimde devam etmeniz önerilmektedir.

Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi genel sağlık problemlerinizin kontrol altına alınmasını sağlayın. 

İleri yaşta anne olmak istiyor iseniz veyahut şu an ileri yaşta bir anne adayıysanız, unutmayın ki; bütün bu yaşanabilir sorunlara dikkatli olarak sağlığını daha yakından kontrol altına alan daha olgun bir kadın 20'li yaşlarındaki gebelere göre çok çok gerçekçi ve bebeğine daha çok bağlı olan bir anne adayı olabilecektir 

 

Anomali

Yaş ile beraber Down Sendromu başta olmak üzere kromozomal anomali riski artmaktadır. Fakat yarık damak, yarık dudak gibi genetik geçiş göstermeyen şekil anomalilerin görülme sıklığında artış olmaz.

Çoğul Gebelik

Anne yaşının artması ile beraber çoğul hamilelik riski de artmaktadır.

Gelişim Geriliği

 İleri yaş anne adaylarının bebeklerinde rahim içi gelişim geriliği daha sık görülmektedir 

İleri yaş anne adayları daha birçok durumla karşılaşabilirler. Bunlar;

Yaşla beraber kanserde dahil olmak üzere bir çok sistematik hastalığın görülme sıklığı artar ve bu hastalıklar gebeliği negatif yönde etkileyebilir. Bu hastalıklar gebeliği negatif yönde etkileyebildiği gibi hamilelikte bu hastalıkları negatif yönde etkileyebilir. İleri yaştaki gebelikler bu nedenlerden dolayı dikkatlice takibe alınmalıdırlar.

Hamilelik zamanında karşılaşılan bazı hastalıklar vardır. Devamlı görülebilen hastalıklar; şeker hastalığı ve hipertansiyondur. Diyabetin görülme sıklığı yaş ile beraber artar. Hassaten Tip 2 Diyabet gebelikte bazı durumları yanında getirebilir. Diyabetik anne adayları hamilelik zehirlenmesi açısından diyabetik olmayan anne adaylarına göre daha çok risk taşırlar. Bu anne adaylarında düşükler, plasenta sorunları, erken doğum ve ölü doğumlar normalden daha çok görülmektedir. Diyabetik annelerden doğan bebeklerde, yeni doğan devrinde daha fazla probleme rastlanır. Hamilelik öncesinde şeker hastalığı olmayan ileri yaştaki anne adayları ise Gestasyonel Diyabet ismiyle anılan gebeliğe bağlı şeker hastalığına karşı dikkatli olmalıdır. 

Diğer bir sık görülebilen hastalık olan yüksek tansiyonda yaşla beraber artmaktadır. Hamileliğin öncesinde var olan veyahut hamilelik sırasında meydana gelen hiper tansiyon; ani bebek ölümlerine ve plasentanın erken ayrılmasına neden olarak hem annenin aynı zamanda bebeğimizin hayatını tehlikeye sokan sonuçlar doğurabilmektedir. Yine bu hastalıkla hamilelik zehirlenmesi görülebilmektedir ve kalıcı hasar bırakan sinir sistemi bozuklukları oluşabilir. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çocuğa nasıl ders çalıştırılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?