İç mimarlık ve çevre tasarımı nasıl bir bölümdür?

4 senelik lisans eğitimini başarıyla tamamlayan bireyler “iç mimar ve çevre tasarımcısı” unvanını alır. Çalışma alanları:...

 

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü bir mekânı kullanıma en ideal olacak biçimde tasarlayan kişiler yetiştiren kısımdır. Adaylar tarafından tercih edilen kısımlar arasında yer bulan bu parça kapalı ve açık alanların en ideal biçimde döşenmesi, kullanılan eşyaların kullanım amacına en ideal biçimde tasarlanmasını hedefler. Tasarım aşamasının estetik, yapısal ve teknik özelliklere münasip olması bölümün amaçları arasındadır.

Çalışma Alanları

4 senelik lisans eğitimini başarıyla tamamlayan bireyler “iç mimar ve çevre tasarımcısı” unvanını alır. Çalışma alanları:

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı

Mobilya tasarımı

Belediyeler

Fotoğrafçılık

Işık ve sahne tasarımı

Yeni ve eski binalar için iç mekân düzenlemesi

Kostüm ve dekor tasarımı

Üniversiteler

Özel şirketlerde tasarımcı olarak

Restorasyon

Kısım her şeyden önce 1925 senesinde, bugünkü adı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde eğitime başlamıştır. Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Gedik Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi başta olmak üzere toplam 17 üniversitede eğitim vermektedir.

Aranan Nitelikler

Bölümü tercih edecek bireylerde bazı özellikler aranır. Bunlar:

Çizim yeteneğine sahil olmalıdır.

 

Şekil ve uzay ayrımı yapabilmelidir.

Yenilikleri takip etmeyi sevmeli ve bu yeniliklerden ilham alabilmelidir.

Eleştiriye açık bir kişiliği olmalıdır.

Kişinin görsel sanatlara ilgi duyması gerekir.

Düzenli, disiplinli çalışma yeteneğine sahip olmalıdır.

Alınan Dersler

Kısım 4 senelik lisans eğitimi teorik ve uygulamalı derslerden oluşur 

Birinci sene alınan dersler: Teknik resim, Atatürk İlke ve İnkılâpları Tarihi, temel tasarım, İngilizce, bilgisayar, Türk dili, sanat ve tasarım tarihi, perspektif, tasarı geometri, çizim ve anlatım teknikleri, iç mimarlığa giriştir.

Üçüncü sene alınan dersler: Mimari tasarım kuramları, modern mimarlık tarihi, ısıtma havalandırma, donatı tarihi, çiçek tasarımı, endüstriyel ürünler tasarım teknik perspektif, iç mekan konstrüksiyon bilgisi, iç mekan tasarımı, tasarımda insan faktörü ve çevresel tasarım, iç mekan fotoğrafçılığı, dış mekan fotoğrafçılığıdır.

İkinci sene alınan dersler: Mimarlık ve iç mekân tasarım tarihi, akustik, çevre tasarımına giriş, aydınlatma, grafik tasarım, ergonomi, malzeme bilgisi, bilgisayar destekli tasarım, maket model yapımı, sanat tarihidir.

Dördüncü sene alınan dersler: Tasarım ve sağlık, rölöve, restorasyon, yapı metrajı, mobilya tasarımı, yapı ve keşif, sanat ve estetik, çevre tasarımı, iş hukuku, engellilere tasarım, güncel mimarlık söylem ve eleştirisi, kent mobilyaları, ince yapı, deneysel mimarlıktır.

Alınan dersler üniversitelere göre değişebilir. Ayıca büro stajı ve şantiye stajı olmak üzere iki zorunlu staj mevcuttur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İslami ilimler bölümü nasıl kazanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?