İslami ilimler bölümü nasıl kazanılır?
Mezunların çalışma alanları türlü olmasa da atanmaları kolaydır. Meslek liseleri yahut Diyanet İşleri Başkanlığın'da belli sınavlarda...
İslami İlimler Bölümü Türk-İslam tarihinin incelenmesi ve öğrenilmesi konusunda yardım eden bir kısımdır. Programın temel gayesi objektif görüşlere sahip araştırmacı din adamları yetiştirmektir. Mezunlar imam hatip okullarında öğretmen olarak çalışabilecekleri gibi kamuda da vaiz ve müftü olarak görev alabilirler.
Mezunların çalışma alanları türlü olmasa da atanmaları kolaydır. Meslek liseleri yahut Diyanet İşleri Başkanlığın'da belli sınavlardan sonra vaiz ve müftü olarak atanabilirler. Son senelerde İmam Hatip Liseleri'ndeki artışla İslami Bilimler Fakültesi mezunlarına da öğretmen olma olanağı sağlanmıştır. Üniversitelerin ilgili alanlarında öğretim ve araştırma alanında da çalışılabilir. Araştırma görevlisi olarak da çalışma fırsatı bulunmaktadır. Çalışma alanlarından bir tanesi de devlet kurumlarında memur olma imkanıdır. KPSS'den yeterli puan aldıktan sonra kişi kamu ve kuruluşlarının ilgili kısımlarında memurluk yapabilir.
Her şehrin müftü ve vaiz kadrosu sınırlı olduğundan ötürü bu bölümünden mezun olanlar önemi gittikçe artan İmam Hatip okullarında çalışam imkanına sahip olur.
İslami ilimler bölgeleri kazanmak için, YGS'ye iyi hazırlanmalı ve bu kısım için gereken puana erişilmelidir. Dil eğitimi Arapça ağırlıklı olduğundan dolayı, Arapça bilgisi bu bölümün okunmasını kolaylaştırır. Ek olarak kişi kendine özgü ders çalışma stratejisini iyi oluşturmalı ve düzenli ders planını yapmalıdır. Belli bir plan ve program içinde çalışarak hedeflediği noktaya ulaşmayı amaçlamalıdır.
Okutulan temel derslerden biri Arapçadır. Bu bölümün altyapısını oluşturmaktadır. Hazırlık sınıfından sonra Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi gibi dersler verilir.
İslami İlimler bölümü YGS-4 puanı ile alım yapar. Puan aralığı 2014-2015 verilerine göre en düşük 313 puan (Yakındoğu Üniversitesi, KKTC) ve maksimum 496 puan (Fatih Üniversitesi, İstanbul) civarındadır. Necmettin Erbakan Üniversitesi 2014-2015 senesi alımlarında en düşük 389 puan ile azami 474 puan aralığındadır.
Öğreniclerde aranan nitelikler akademik yeteneğe sahip, yeniliklere açık, öğrenme isteği olan bireyler ve felsefe, sosyoloji gibi bu bölümle ilgili alanlara ilgi duymalarıdır.