Hattat nasıl olunur ?

Rih mürekkebi kurutma işini gören tozdur. Rihdan ise bu tozun muhafaza edildiği kaptır. ...

 

Hattat ,el yazısı çok güzel olan ve hüsn-i hatda icazet(diploma) almış kişiye denir. Ünlü hat ustası Yakut-ı Musta'sımi'ye dek hat kaleminin ağzı düz kesilirdi. Yakut ise kalemi eğri kesti. Bu küçük buluş hat sanatında çok ileri gelişmelere neden oldu. Bu yenilikten ötürü ilk defa Yakut'a hattat denilmiş ve ondan sonra hat sanatında başarı gösterenler bu adla anılmıştır. 

-Rih ve Rihdan

Rih mürekkebi kurutma işini gören tozdur. Rihdan ise bu tozun muhafaza edildiği kaptır. 

Hat sanatında kalem çok önemlidir. Daha fazla kamış kullanılmaktadır. Kamış işaret ve baş parmağın arasına alınır ve orta parmak üstünde tutulur. Kalem tutma işlemi sırasında kalem üstünde parmaklar ile kağıt arasında kalan boşluk uzun tutulur. Bu uzunluk iki parmaktan az daha uzun olmalıdır. Hat sanatında nokta harflerin ölçüsüdür. Her harfde farklı sayıda nokta vardır. 

Hat eğitimi, harflerin tek tek öğrenilmesi yerine "rabbiyesir" duasının yazılmasıyla başlar. Çünkü Rabbiyesir duasında kalemin her pozisyonu mevcuttur.Yeni başlayanlar bu çalışma ile kalemin her pozisyonunu görebilir. 

Türkiyede hat eğitimi son zamanlarda fazla ilgiyle artmaya ve kurumsallaşmaya başlamıştır. Üniversite yurtlarında dahi hattatlık kursları mevcuttur ve ücretsizdir. Toplum eğitim merkezlerinde de bu kurs bedava verilir. Pek tabi özel ve ücrete tabii kurslarda var.

 

Büyük şehirlerin nerdeyse tamamında özel hat kursları mevcuttur. Çoğu zaman kurslarda eğitim; bugünümüze kadar hattın tarihi gelişimi, hüsn-i hattın ne demek olduğu, hat yazı çeşitleri(sülüh, nesih gibi), hat sanatıyla yakından ilgilenmiş bilinen Türk sanatkarları, hüsn-i hat ile ilgili teknik bilgiler, uygulamaya hazırlık, sülüs ve nesih denemeleri işleyişiyle veriliyor. 

Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler

-Kalemler

 Hat sanatı için çok önemli olan malzeme kalemdir. Çeşitleri ise; Kamış,kargı,tahta ve demir kalem.

-Hokka

Mürekkebin saklandığı cam,demir,toprak veya tahtadan çeşitleri olan kaptır.

-Lika

Mürekkebin kıvamanı oluşturmak için içine katılan malzemedir.

-Makta ve Kalemtraş

Makta ve kalemtraş kamış kalemi açmak için kullanılan malzemelerdir. Kamış kalemin ucu makta üstüne konulup,kalemtraş ile açılır

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Karakalem teknikleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?