Dış cephe giydirme nasıl yapılır?

Boya uygulaması en son yapılacak işlemdir. Boya iki kat olarak uygulanmaktadır. Bilhassa boyanın kendi kendini temizleyen özelliği ol...

 

Dış cephe mantolama işlemi, binaların dış etmenlere karşı daha sağlam olmasını sağlayarak, ısı ve su yalıtımı olanağıyla binaların ömrünü uzatan bir uygulamadır. Yalıtımı yapılacak eski binaların bina yapısını koruyarak onarma çalışmasında bina özelliklerine göre ön hazırlıklar yapılmaktadır.

Boya uygulaması en son yapılacak işlemdir. Boya iki kat olarak uygulanmaktadır. Bilhassa boyanın kendi kendini temizleyen özelliği olması, benzer zamanda ultraviyole ışınlarına dayanıklı boya ile boyanması daha fazla tercih edilir.

Dübellemede bilhassa strafor köşe bölgelerine gelecek ve ortaya bir adet gelecek biçimde dübelleme işlemi yapılmaktadır. Orada cephedeki köşe profilleri ve köşe olan yerlerde fileli köşe profilleri yerleştirilir. Arkasından sıva uygulamasına geçilir. Bir kat elyaflı sıva uygulanmaktadır. Sıvanın üstüne 160 grlık elyaf takviyeli alkali dayanımlı bir file yerleştirilir. Sonra bir kat daha sıva yapılmaktadır. Bu prosesi tamamlayınca dekoratif uygulamasına geçilir. Dekoratif uygulamasıyla cephe sonlaması yapılmaktadır.

Bütün dış cephe mantolama işlemleri bitince iskele sökmeye geçilir. Söküm işlemini yaparken bağlantı yerlerine dikkatli olunması gereklidir. Söküm işlemi ve çevre temizliği yapıldıktan sonra dış cephe uygulaması tamamlanmış olur.

Dış cephe kaplamaları, iskelelerin kurulmasıyla başlar. Eğer yeni inşaatsa kaba sıvası her şeyden önce yapılmalıdır. Lakin oturulan bir bina ise dış kaplama yapılmadan önce cephe temizlenmeli, tutulma zorluğu olacak yerler çentiklenmeli, çatlak ve kırık olan yerler onarılmalıdır. Emniyet tedbirleri alınınca ısı yalıtım yapıştırma işlemine geçilir. Isı yalıtım levhaları yapıştırma işlemi 4,5 – 5,5 kg arasında bir yapıştırıcı kullanılarak çerçeve metodu uygulanarak yapılmaktadır. Çerçeveleme metodu;  düzgün olmayan yüzeylerde bu hataları asgari hale getirmek için ısı yalıtım levhalarının kenarlarına içe yatık olabilecek biçimde 5-10 cm genişliğinde bir şerit durumunda yapıştırma harcı sürülmesi yöntemidir. Bu yöntemi uygularken çerçevenin ortasına belli aralıklar ile üç top halinde harç konulmalıdır. Böylelikle yapıştırıcının yayılması sağlanmış olur. Levhalar yapıştırılırken hafifçe kaydırılarak yerine oturtulmalıdır. Bu işlemin tamamlanmasıyla dübelleme uygulamasına geçilir.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Dolap kulpu nasıl takılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?