Boya rulosu nasıl kullanılır?

Boya ruloları, merkezindeki metal bir milin çevresinde dönebilen silindir biçimindeki parçadan ve emdiği boyayı emen rulo duvarda dön...

 

Rulolar, boyama işlerini hayli kolaylaştıran boyama araçlarıdır. Lakin rulodan maksimum derecede verim alarak boya yapabilmek için münasip rulo seçiminin yapılmış olması gerekmektedir.

Boya ruloları, merkezindeki metal bir milin çevresinde dönebilen silindir biçimindeki parçadan ve emdiği boyayı emen rulo duvarda döndürüldüğünde duvara bırakan tüylerden oluşur. Boya ruloları değişik tüy uzunluklarına sahiptirler. Kısa tüylü ruloların tüy uzunlukları çoğu zaman 1,4 cm’dir ve bu rulolar saten rulo olarak adlandırılır. Saten rulolar pürüzsüz veyahut çok az pürüzlü yüzeylerde en iyi sonucu verirler. Uzun tüylü boya rulolarının tüy uzunlukları ise 2,5 cm kadardır ve bu tür rulolar pürüzlü yüzeylerde, alçı düzleme yapılmamış yüzeylerde, dış cephede ve tavanlarda kullanılmaktadır. Bu boya rulolarının dışında bir de gerçek koyun ve kuzu postlarından yapılmış olan pösteki rulolar vardır ki bu rulolar boyayı daha iyi emerek ve emdikleri boyayı duvara daha iyi bırakarak boyamada daha etkili olurlar. Ek olarak dar alanların boyanmasını sağlayan ve parmak rulo adı verilen boya ruloları da bulunmaktadır ve bu rulolar özel olarak kestirme yapılmış olan yerlerdeki fırça izlerinin kapatılmasında hayli etkilidirler.

Boya Rulosu Nasıl Kullanılır?

Rulo çok hızlı döndürülmemelidir. Bu hal boyanın ince damlalar durumunda etrafa sıçramasına yol açar. Ruloyu çok yavaş döndürmek de hem zaman kaybettirir aynı zamanda fazla emek harcanmasına yol açar. Bundan dolayı boya rulosu yüzey üstünde orta hızda yürütülmelidir.

 

Boya rulosu kullanımının diğer önemli noktası ise rulo üstüne çok fazla boya alınmamasıdır. Rulo boyaya çok fazla batırılmamalı ve boyaya batırılan rulo aşağı doğru birkaç kez silkelenerek rulonun üstündeki fazla boya kovaya akıtılmalıdır. Ama bunun daha stabil ve daha profesyonel yöntemi ızgara kullanılmasıdır. Bunu yapmak için boya kovası içine bir boya ızgarası asılmalı ve boyaya daldırılan rulo ızgara üstünde birkaç defa yürütülerek üstündeki fazlalık boyanın kovaya akıtılması sağlanmalıdır. Bu işlem doğru bir biçimde yapılırsa, rulo ile yapılmış olan boya uygulamasında damlama sorunları asgari seviyede yaşanır veyahut hiç yaşanmaz.

Amacına uygun boya rulosu seçilmişse boya uygulaması son derece kolay olur. Rulodan azami verimin alınabilmesi için dikkatli olunması gerekli olan noktalardan birisi boyanın kalınlığıdır. Boya çok kalın olursa rulo zor döner ve bu hal rulonun duvardaki hareketini hayli zorlaştırır. Bu halde boyanın kendi incelticisi ile (su, sentetik tiner, selülozik tiner vb.) inceltilmesi gerekmektedir. Eğer boya çok fazla inceltilmişse bu halde da fazla sıvı olan boya rulodan yere damlayabilir yahut boyama esnasında duvarda meydana gelen akıntılar boya izlerinin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı boyanın ambalajında tavsiye edilen oranlarda inceltilerek kullanılması, rulo kullanımının ilk önemli noktasıdır.

 

Boyama işlemine ara verilirse rulo tümüyle boya içinde kalacak biçimde bırakılabilir. Boya seviyesi az ise rulo kullanılan boya çeşidine göre su ya da tiner içinde de bekletilebilir yahut hava almayacak biçimde poşetle sarılabilir. Fakat rulo uzun zaman kullanılmayacaksa muhakkak yıkanarak temizlenmeli ve kurutulduktan sonra sarılarak saklanmalıdır.

Rulo ile boya yapılmadan önce, duvarlarda gereken olan yerlerin kestirme boyası yapılmış olması, ondan sonra rulo ile boyama yapılmalıdır. Rulo yüzeyde hep benzer istikamette, sağa-sola sapmadan, ileri geri ilerletilmeli ve bir gidiş-gelişten (tarama) sonra boyanmamış alana geçilmelidir. Rulodaki boya tam olarak azaldığında ruloya tekrar boya alınmalıdır.

Boya rulosunun sopa ucuna takılarak kullanılması önemli derecede kolaylık sağlamaktadır ama dar alanlarda rulo sopadan çıkartılarak kullanılmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Duvar neden kabarır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?