Paraşüt kıyafetleri nelerdir?

Yamaç paraşütü esasen serbest paraşütlerle yamaçtan uçmaya çalışılması nihayetinde ortaya çıkmıştır. Yamaç paraşütünde havada kalma s...

 

Adrenalini yüksek olan paraşüt sporu son derece tehlikeli ama bir o kadar da ilgi çekicidir. Dikkatsizlik ve güvenlik açığının ölümle sonuçlanabildiği bu sporda güvenlik temel unsurdur. Paraşüt sporunda iki temel kategori vardır; serbest atlayış ve yamaç paraşütüdür. Yamaç paraşütü belli bir süzülüş oranı ile ileriye doğru giderken serbest paraşüt güvenli iniş yapmayı sağlamaktadır. Paraşüt havada uzun zaman kalmayı sağlayan hava araçlarıdır. Opsiyonel olarak yamaç paraşütlerine motor takılarak paramotor olarak kullanılabilmektedir. Paraşütler yarışmalarda akrobasi veyahut hedefe inme amacı ile kullanılabilmektedir. Fakat turistik ve hava çekimleri içerisinde kullanılmaktadır 

Yamaç paraşütü esasen serbest paraşütlerle yamaçtan uçmaya çalışılması nihayetinde ortaya çıkmıştır. Yamaç paraşütünde havada kalma süresi serbest paraşüte göre daha fazladır. Bundan dolayı uzun zaman havada kalmanın negatif etkilerini en aza indirmek gerekmektedir. Bu negatif etkilemektedir devamlı maruz kalınan hava sürtünmesi, yükseklerdeki sıcaklığın düşmesidir. Bu etkenlere dayanmak için tasarlanan rüzgar geçirmez, termal uçuş tulumları üretilmiştir. Bu uçuş tulumu tek parça bir kıyafettir. Bütün vücudumuzu tek parça durumunda korur. Uçuş esnasında pilotun elinin rahatlıkla ulaşabileceği yerlere cepler dikilmiştir. Lakin yalnızca uçuş tulumu yeterli değildir.

 

Serbest paraşüt ise kendi içinde çokca kategoriye ayrılmıştır. Bu ayrılma profesyonelleşen paraşütçülerin limitlerini zorlamasıyla ortaya çıkmıştır. Mesela; yüksek binalardan ya da yapılardan atlama (base jump), yüksek bir yamaçtan yarasa adam kıyafeti ile atlama (wingsuit) gibidir. Klasik serbest paraşütte belli bir irtifada uçak terkedilir. Atlanılan yüksekliği göre uçuş süresi 1 dk ile 8-9 dk arasında değişir. Bu süre boyunca paraşütçünün takriben hızı 200 km/s e çıkar. Bu anda yüksek hızda bir düşüş ve havanın sürtünmesi söz konusudur. Bu etkilerden korunmak amaçıyla yine uçuş tulumu kullanılmaktadır. Ama bu tulumlarda ek olarak tutunma yerleride vardır. Gayesi; yeni eğitim alan bir paraşütçüyü eğitmeninin tutabilmesi ve paraşütçülerin çoklu çıkışlarda birbirlerini tutabilmesidir. Paraşüt açılırken ipler aniden çıkarken başa zarar vermemesi için kask kullanılmaktadır. Serbest paraşüt yapısı gereği az daha hızlıdır. Dolaylı olarak inişlerde hızlı yapılmaktadır. Yüksek hızla yapılmış olan inişte ayaktaki şoku alması ve burkulmaya engel olması için bileklikli bot kullanılmaktadır.

Olası kaza hallerinde başı koruması ve boyunluk görevi görmesi için kask kullanılmaktadır. Yamaç paraşütünün ipleri çok ince ve keskindir. Uçuştan önce ve sonra bu iplerle uğraşılması elin kesilmesine neden olabilir. Bu sebep ile eldiven kullanılmaktadır. Yamaç paraşütünde inişler genellikle yumuşak ve yavaş yapılmaktadır. Ama yinede ayağa binecek şoku azaltması ve olası kırılmaları önlemek amacıyla kalın tabanlı botlar kullanılmaktadır.

 

Wingsuit serbest paraşüt kategorisinde en tehlikeli olan atlama çeşididir. Çünkü yüksek bir yamaçtan dağların arasından atlama yapılmaktadır ve uçuş rotası yamaca yakın seyreder. En ufak bir hatanın bile telafisi için zaman yoktur. Normal paraşüt kuşanıldığında vücudumuzun genel profilinde değişme olmaz. Ama wingsuit kıyafeti vücudumuzun tüm açıklıklarını kapatır ve yukardan bakıldığı zaman paraşütçü yarasaya benzetilir. Özellikle hazırlanan bu kıyafet havanın sürtünmesine dayanıklıdır ve havayı içerisinde tutar. Paraşütçüyü omuzdan ayak bileğine kadar örterek uçuş süresini uzatır. Wingsuit kelimesinin anlamı da yarasa adam anlamına gelir. Belli bir irtifaya gelindikten sonra ise paraşüt açılır ve güvenli iniş gerçekleştirilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yelken kıyafetleri nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?