Bayram temizliği nasıl yapılır?

Misafir odasından sonra yatak odanızın camlarını ve perdeleri halledip dolabınızı gerekirse topladıktan sonra yerleri silip süpürebil...

 

Bayram yaklaştığında her evi, her ev kadınını bir temizlik telaşı sarar. Bu özel gün içinde evimizin gelen misafirlere temiz ve pırıl pırıl görünmesini isteriz. Lakin bayram temizliği hayli vakit alan ve işe neresinden başlayacağımızı bilemediğimiz bir süreçtir. Bu prosesi kolaylaştırmak ve işe nereden başlamak gerektiğini öğrenmek için gelin hep birlikte temizlik listemize bir göz atalım.

Misafir odasından sonra yatak odanızın camlarını ve perdeleri halledip dolabınızı gerekirse topladıktan sonra yerleri silip süpürebilirsiniz. Diğer odalara da benzer işlemleri sırası ile uygulayınız. En son olarak mutfağı bırakınız. Mutfak birazcık daha uğraş gerektiren bir alandır. Dolaylı olarak evin her yeri temizlenince mutfak gözünüzde büyümeyecektir. Ama diğer odalar da dağınık ve temizlenmemişse mutfağı temizlemek daha da zor gelecektir. Mutfak temizliğinde önce yine camlardan başlayınız. Siz camınızı silip dolaba geçerken perdeleriniz de makinede yıkanacak böylelikle temiz camlarınıza perdelerinizi pratik olarak asabileceksiniz. Mutfak dolaplarında ve tezgahta biriken kirlerden yağ çözücü temizlik ürünleriyle çabucak kurtulabilirsiniz. En son olarak ise banyo ve tuvaletleri temizleyiniz. Bu tür yerleri sona bırakmak en uygunudur. Çünkü banyoyu ilk silerseniz gün içinde çamaşır makinenizi her kullandığınızda etraf dağılacak ve tekrar toz olabilecektir. Bütün temizlik bitince birkaç gün içinde teslim alacağınız halılarınızı mis gibi evinize serip temizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

İşe her şeyden önce oda oda mı temizleyeceğinize yoksa her odayı aynı zamanda mı temizleyeceğinize karar vererek başlayınız. Dilerseniz oda oda temizlemek daha iyi olabilecektir. Hepsinden önce çok kullanılmayan misafir odanızdan başlayabilirsiniz. Tek seferde bir oda temizlemenin iyi yanı da aynı zamanda çok fazla alana yayılmanın işleri gözünüzde büyütecek olmasının önüne geçmektir. Önce camları siliniz. Sonrasında dolap vb. kapalı alanları nemli bizle siliniz. Dolap ve vitrinleriniz yakın bir zamanda temizlenmişse içerisindekileri tekrar yıkamaya gerek yoktur. Fakat içindekiler hayli tozlu ise ve bulaşık makinesinde yıkama şansınız var ise makinede yıkayınız. Sonrasında sildiğiniz dolabınıza yerleştirirsiniz. Perdelerinizi yıkayacaksanız ve çok kirli değilseler kısa programda yıkamak ve sonrasında nemli iken asmak yeterli olabilecektir. Nemli perdelerde kırışıklıklar perdeniz kurudukça yok olabilecektir. Halılarınızı yıkatacaksanız temizliğe başlamadan önce yıkatmaya vermeniz evdeki fazlalıklarda kurtulmanızı sağlayacaktır. Camlar, dolaplar bitince yerleri süpürüp siliniz. Eğer koltuklarınızı da yakın zamanda silmediyseniz nemli bez ile tozunu alabilirsiniz. Çok kirli koltuklar için koltuk silme deterjanı kullanabilirsiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çay nasıl saklanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?