Alman dili ve edebiyatı mezunları ne iş yapar?

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan adaylar ALES ve YDS'ye girebilirler. Bu iki sınava ek lisans not ortalaması puana çevrilir...

 

Alman Dili ve Edebiyatı kısmının gayesi öğrencilere Almanca’ nın gramer kuralları ile Almanya edebiyatına ait eserleri incelemeyi öğretmek ve bu alanda yetkin kişiler yetiştirmektir. Çeviri ve metin okuma dersleri ile kişi Almanca'ya daha çok hakim olmayı öğrenir. 

Alman Dili ve Edebiyatı Mezunları Nerelerde, Hangi Pozisyonlarda Çalışabilirler?

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan adaylar ALES ve YDS'ye girebilirler. Bu iki sınava ek lisans not ortalaması puana çevrilir ve elde edilen 3 tür puanın türlü ağırlıklarda ortalaması alınır. Meydana gelen puan yeterli düzeyde ise kişiler üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirler. 

Alman Dili ve Edebiyatı mezunlarının yapabilecekleri diğer meslek dalı ise çevirmenliktir. Yetkin Almanca bilgileri hasebiyle çokca Almanca eseri Türkçe’ ye, çokca Türkçe eseri ise Almanca’ ya çevirebilirler. Ek olarak eser çevirilerinin dışında çok şirket metin çevirisi için de dil mezunlarına başvurur. Çevirmenlik de yapılabilecek diğer meslek dalıdır.

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan kişiler pedagojik formasyon eğitimlerini başarı ile tamamladıkları halde Almanca öğretmeni unvanını kazanırlar. Bu doğrultuda türkiyede türlü yabancı dil kurslarında ve devlet okullarında Almanca öğretmeni olarak çalışabilirler. Devlet okullarında Almanca öğretmeni olarak çalışabilmek için adayların hepsinden önce KPSS ve sonrasında ÖABT sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu iki sınavdan yeterli puan alındığı ve atandığı halde adaylar tercih ettikleri yerler doğrultusunda devlet okullarında Almanca öğretmeni olarak göreve başlayabilirler.

 

Ek olarak haziran ve ağustos ayları arasında hareketlenen turizm alanında de çalışmak mümkündür. Gerek otellerde gerekse turist rehberi olarak çokca alanda görev yapma imkanı bulunmaktadır 

Mezun olan kimselerin Almanca özel ders verme imkanı da vardır. Hassaten Almanya’ da yaşamak isteyen çokca Türk, ülkemizden Almanca eğitimi alarak Almanya’ ya gitmektedir.

Bugünlerde pekçok şirketin Almanya ile bağlantısı vardır. Dolaylı olarak bu şirketlerde yetkin Almanca bilgisine sahip kişilere ihtiyaç duyulur. Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiş olan adayların bu şirketlerde iş bulma imkanları hayli fazladır. Ek olarak bu şirketlerde dil bilen kişiler bel kemiğini oluşturduğu için işe başladıkları andan başlayarak hızla yükselme şansı elde edebilirler.

Alman Dili ve Edebiyatı kısmına son dönemlerde ilgi hayli artmıştır. O nedenle Alman Dili ve Edebiyatı bölümü tercihlerde ilk sıralarda yer bulur 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Turizm işletmeciliği mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?