Satranç çeşitleri nelerdir?
Her figürün yaptıkları hamlelerin belli olduğu, manevra kabiliyetlerinin sınırlandırılmış halde dizayn edildiği, en bilinen olarak sa...
Dünya içerisinde milyonlarca kimsenin oynadığı, geçmişten bugünümüze kadar olan süreçte de çok çok sayıda oyuncunun faal olarak ilgilendiği satranç oyunu, bazı değişiklik gösteren çeşitlere sahip olabilir. Kural olarak ve kullanılan malzemeler kapsamında değişik olan satranç türleri vardır
Malzeme Açısından Farklılık Gösteren Satranç Çeşitleri
Board Satranç Oyunu: Büyük turnuvalarda ve daha fazla dünya şampiyonlarında kullanılan boardlar ve özel yapım figürler ile kendini göstermektedir. Board ismi verilen satranç tahtasının üstünde bir işaret de bulunmaz. Yalnızca kareler ve sınırlar bellidir. Bilgisayar destekli olan bu sistemde yapılmış olan hamleler direkt internette paylaşılabilir.
Masa Satrancı: Parklarda, kafeteryalarda sürekli bulunan bir malzeme olarak kendinden tahtalı ve çekmeceli satranç masaları vardır. Bu masalar ile her yerde satranç oynamak mümkündür. Taşlar çekmecede muhafaza edilir.
Klasik Satranç Oyunu: Satranç turnuvalarının çoğunda görülebilen, antrenmanlarda da kullanılan klasik satranç takımları ile oynanır. Kasik satranç oyununda ahşap veyahut plastikten yapılmış olan figürler bulunmaktadır. Altlık olarak kullanılabilen branda tipi bez ise satranç tahtası görevi görür. Resmi turnuvarlarda ve evlerde en fazla tercih edilen takımlar bunlardır.
Kurallarına Göre Farklılık Gösteren Satranç Oyunları
Klasik Satranç
Her figürün yaptıkları hamlelerin belli olduğu, manevra kabiliyetlerinin sınırlandırılmış halde dizayn edildiği, en bilinen olarak satranç oyununun kendisini temsil eden türdür. Son günlerde satranç denildiği zaman ilk akla gelen oyun, modern satrançtır. Modern satranç ile ilkel satranç arasında da pek bir fark yoktur. Yalnızca kullanılan malzemeler ile geliştirilen açılış ve pozisyon sistemleri farklıdır. Temel olarak kurallarda büyük farklar yoktur.
Bebek Satrancı (Baby Chess)
İki değişik satranç tahtasının yan yana getirilmesi ve 4 kişinin bulunması ile mümkündür. Normal taş dizilimi ile oyun başlar ve bir masada yenilerek kenara konulan taşlar diğer masada oyuna dahil edilebilmektedir. Taşların hareketleri klasik satranca göre farklıdır. Oyun sıra ile oynansa da dışarıda konulacak olan taşlar bulunan boşluklara eklenebilir. O nedenden dolayı de yalnızca zevk için oynanır.