Araba sürüş teknikleri

Performanslı kullanım için;...

 

Kullandığınız otomobil, önden çekişli, arkadan itişli yahut dört tekerlekten çekişli olabilir. Bu sebeple ilk önce otomobilinizin çekiş sisteminin hangisi olduğunu öğrenmeniz gerekiyor.

Arkadan itişli bir otomobilde de benzer halde, viraja girmeden önce yavaşlamalısınız ve sabit bir hızda ilerlemelisiniz. Arkadan itişli bir otomobilin limitleri dışına çıktığını, tekerleklerin döndüğü yönün tersine karoserin arka taraftan gitmeye çalışmasıyla anlayabilirsiniz. Bu halde ani frenlemelerden kaçınmalı ve direksiyonu kontrollü bir biçimde arka bölümün gittiği yöne doğru (tekerlekleri tersi yöne doğru çevirerek) çevirerek kontra vermeniz gerekmektedir 

Eğer hangi çekiş sistemine sahip olduğunu biliyorsanız, sürüş sırasında bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Son yıllarda artık çok otomobilde ESP standart olarak sunulsa da, fizik kanunlarına aykırı davranmak, sizi yahut sevdiklerinizi üzebilir. Bundan dolayı eğer önden çekişli bir otomobiliniz var ise, viraja girmeden önce ayağınızı gazdan çekmeli, yahut sabit gazla viraja girip çıkmalısınız. Önden çekişli bir otomobil, limitlerinden çıkıyorsa, tekerleklerin döndüğü yönün tersine gitmeye çalışır. Bu halde ayağınızı gazdan hafifçe kaldırmak ve hafif direksiyon düzeltmeleri yapmanız gerekmektedir. Ani frenlemelerden kaçınılmalıdır.

Performanslı kullanım için;

Virajlarda;

 

Her şeyden önce otomobilinizin teknik özelliklerini iyi bilmeniz gerekmektedir. Motoru kaç beygir (HP) üretiyor, ne kadar tork (Nm) üretiyor ve hangi devirlerde bunlar gerçekleşiyor, bunlar bilindiğinde çok çok verimli kullanıma sahip olunur.

Turbo beslemeli dizel motorlar için, vites, azami torkun üretildiği devirde değişir, üst devirlere çıkmanın anlamı yoktur; çünkü azami torkun üretildiği devirden sonra güç bandı düşmeye başlar.

Turbo beslemeli benzinli motorlarda, azami torkun üretildiği devir aralığından sonra, azami gücün üretildiği devirden hemen önce vites değiştirilir.

Eğer otomobil, atmosferik beslemeli motora sahip ise, vites geçişleri olabildiğinde üst devirlerde gerçekleşir.

Düşük yakıt tüketimi için;

Yokuş aşağı olan hallerde vitesi boşa almak yarar getirmez; aşağı yukarı son 25 yıldır üretilen otomobillerde gaz pedalından ayak çekildiğinde yakıt kesilir; o yüzden vitesi boşa almak yerine otomobil vitesteyken gaz pedalından ayak çekilirse, yakıt tüketimi düşürülür.

Olabildiği miktardai olabildiği ölçüde sabit bir hızda gidilmeli, hız devamlı değişmemelidir.

Eğer otomobilde hız sabitleyici var ise, otoban kullanımında hız sabitleyici yakıt tüketimini düşürür.

Manuel vitesli araçlarda devir, azami tork devrine gelmeden hemen önce değiştirilir.

Ani gaza basma ve frenlemeler yapmaktan kaçınılmalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Pareto analizi nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?